Преминуо Иван Тасовац

Иван Тасовац (55), директор Београдске филхармоније, преминуо је синоћ у свом дому у Београду око 21 сат, након што му је изненада позлило.

Тасовац је дипломирао клавир на Конзерваторијуму „Петар Иљич Чајковски“ у Москви у класи професора Сергеја Дорењског. Био је директор Београдске филхармоније од 23. марта 2001-2013. године. Почетком 2014. на конкурсу за новог директора једногласно је изабран као најбољи кандидат за ову позицију.

Тасовац у дванаестој години дебитује са оркестрима Београдске и Загребачке филхармоније. Наступао је као солиста и са оркестрима у Италији, Швајцарској, Шпанији, Ирској, САД, Русији, Белгији. Члан је жирија међународних конкурса, водио је мајсторске курсеве пијанизма у Италији, Русији и бившој Југославији.

Добитник је награда „Дисруптон“ за 2004. годину, коју додељује представништво адвертајзинг мреже ТБЊА онима који раде другачије од уобичајеног, мењају правила и разбијају устаљене каноне; добитник је повеље “Буди добар и покажи то другима” коју додељује Пословна школа за односе се јавношћу за у периоду јул-децембар 2004. године и добитник је годишње награде за 2005. годину, коју додељује “Самсунг”. Добитник је награде „Допринос године Европи 2009.” . Недељник „Време“ изабрао га је за личност 2011. године.

Био је председник Савета за промоцију Србије. Крајем августа 2013. године прихватио је позив премијера Ивице Дачића да постане министар културе.

Априла 2014. године поново је именован за министра културе и информисања. Ту функцију обављао је до августа 2016, када је изабрана нова Влада Србије.

Blic.rs


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО