КО СЕ КРСТОМ КРСТИ, КРСТОВДАН ПОСТИ

Данас је Крстовдан, празник посвећен Часном Крсту. Празник парадокса.
На крсту су вијековима убијани најгори злочинци и био је симбол срамоте. На крсту је убијен и Син Божији. Од симбола срамоте постао је симбол радости. Не поштујемо крст као оружје којим је наш Господ убијен. Поштујемо га јер је у смрти на крсту побјеђена смрт. Опет парадокс. Бог слободно бира смрт због нас, да бисмо ми слободно бирали вјечни живот у Њему. Не цјеливамо и не клањамо се Крсту због материјала и облика који носи. Крсту се поклањамо и Крст цјеливамо јер поштујемо Христову жртву и добровољно узимамо на себе свој крст. Без роптања и без жаљења, захвални смо Богу на добром, али и на злу које трпимо због вјерности Истини. Крстом је изображен сусрет Бога и човјека, и сусрет човјека и човјека – зато се обликом креће вертикално и хоризонтално. У висину – ка Богу, и у ширину – ка другим људима. Човјек раширених руку, спреман да пружи загрљај, изгледа као Крст.
На Крстовдан се пости, јер је то видљив знак захвалности Богу, скроман и од срца упућен подвиг. Крст нас не штити сам по себи, магија је далеко од хришћанства. Бог нас штити кроз Крст, али и то у мјери наше вјере и љубави, а пре тога и у мјери Његове љубави и милости. Ако смо тужни, усамљени, оптерећени бригом, знајмо да је Сам Бог то искусио прије нас. И да је уз нас ако је наша брига племенита и наш труд подстакнут љубављу. Празник Крста је празник свих нас. Јер нико од нас није без њега. И камо среће да што чешће помогнемо једни другима, и понесемо терет, свако по својој снази. Хвала Богу на Његовој љубави и жртви. На дариваном животу.
Нека је сретан празник!

Марко Радаковић


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања