Болница у Требињу користила технички гас, Министарство здравља РС-а игнорисало обавијест инспектора

Прошлог мјесеца Агенција за лијекове БиХ обавијестила је Министарство здравља РС-а о кориштењу техничких гасова у Болници Требиње. На ово су се оглушили у ентитетском министарству с обзиром да је данас министар Ален Шеранић изјавио да све здравствене установе у РС-у користе кисеоник као у клиникама у региону и Европи.

Наиме, министар здравља и социјалне заштите РС-а Ален Шеранић одржао је данас састанак са директорима болница у Републици Српској гдје су разговарали о кисеонику и оптужбама из претходних дана да у болницама није кориштен медицински већ индустријски кисеоник. Закључак састанка је да су ове тврдње апсолутна неистина.

Директори болница су истакли како се исти кисеоник користи у клиникама у региону и Европи, те су додали како су овај кисеоник с потврдом о чистоћи набављали годинама уназад и који је употребљаван у терапијске сврхе и код других обољења.

Но, како Кликс.ба ексклузивно сазнаје, Агенција за лијекове БиХ је у августу добила пријаву Транспаренцy Интернатионала о сазнањима да се у требињској болници умјесто медицинског гаса заправо користи непречишћени – технички гас који се употребљава у процесу лијечења пацијената на интензивној њези и о томе обавијестила надлежне.

Након тог сазнања Агенција за лијекове БиХ је послала упите те извршила инспекцијски наџор у фирми која производи и испоручује гас Болници Требиње те дошла до закључка да та компанија производи само технички гас, али да није одговорна што га неко користи као медицински у здравственој установи.

Обавијест Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ

У поступку фармацеутско-инспекцијског прегледа, по основу запримљене пријаве проведеног у компанији “Милојевић Гиље Гас“ д.о.о. Бијељина утврђено је да та фирма у поступку јавне набавке гасова, а у складу са тендерском документацијом за набавку гасова за потребе ЈЗУ Болница Требиње, као најповољнији понуђач је закључила уговор о “течном кисеонику чистоће 99,95% кисик, боца 40 литара, азор субоксид и угљен диоксид”.

С обзиром да није децидно наведена намјена гасова који су предмет набавке, инспектори Агенције за лијекове БиХ су се обратили Републичкој управи за инспекцијске послове РС-а са захтјевом за надлежно поступање с циљем утврђивања у коју сврху су у ЈЗУ Болница Требиње кориштени ови гасови.

“Сектор здравствене инспекције – Одјељење Требиње, обавијестило је Инспекторат Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ да су предметни гасови кориштени у медицинске сврхе, односно да се третирају као лијекови. Кисик се користи као кисеоничка подршка болесницима, а азот субоксид и угљен диоксид за послове дезинфекције операционе сале и послове анестезије“, наведено је у допису.

У складу са утврђеним стањем Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ је обавијестила Министарство здравља РС-а да путем тендерске набавке врше набавку техничких гасова и исте користе у медицинске сврхе као лијек чиме се угрожава здравље становништва те их позвали да подузму мјере из своје надлежности.

Извјештај Републичке управе за инспекцијске послове

Како сазнајемо у ванредној инспекцијској контроли 19. аугуста 2021. године инспектору Републичке управе за инспекцијске послове – Сектор здравствене инспекције – Одјељење Требиње је предочена фактура као доказ да је Болница Требиње од компаније Милојевић Гиље Гас запримила течни кисеоник чистоће 99,5% азот субоксид ии угљен диоксид.

“Наведени гасови су узајамно прометовани 8. маја, 31. маја и 5. аугуста 2021. године. Увидом у објекат кисикане у присуству одговорног лица фирме утврђено је да су лагероване одређене количине поменута три гаса, који су без сумње што је изјавио присутни директор, у комплетним количинама користе у медицинске сврхе, па се самим тим ови гасови третирају као лијекови. У присуству директора, контактиран је добављач који је изјавио да осим података из узајамног уговора, остале податке за сада не жели предочавати, како за посједовање дозволе за промет медицинских средстава тако ни доказе ни изјаву да ли посједује дозволу за промет лијекова”, наводи се у инспекцијском извјештају.

Утврђено је да челичне боце посједују само дио декларације с подацима добављача као и сигурносне податке – руковањем флашама. Утврђено је и да се гасови већим дијелом испоручују по одјељењима из централног резервоара путем кисеоничке инсталације, а мањи дио директно у боцама. Инспектор није добио недостајаћи податак о произвођачу и увознику.

Интересантно, Влада РС-а одржала је у Бањој Луци сједницу на којој је разматрана информација о набавци и кориштењу кисика у ЈЗУ Универзитетски клинички центар Републике Српске и болницама у Републици Српској.

Након сједнице су саопштили да влада задужује Министарство здравља и социјалне заштите да у сарадњи са Републичком управом за инспекцијске послове и ЈЗУ Универзитетским клиничким центром РС-а да у року од 48 сати обезбиједи услугу лабораторије овлаштене за испитивање контроле квалитета кисеоника, а у сврху прибављања независне потврде квалитета медицинског кисеоника који се користи у овој установи.

Питање које се поставља јесте зашто би се ангажовала “лабораторија за испитивање контроле квалитета кисеоника” када је за то надлежна државна Агенција за лијекове и медицинска средства која је регулаторно тијело и једина надлежна у држави за овакве послове.

Подсјетимо, афера “Кисеоник” је покренуо градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић који тврди да УКЦ РС-а у Бањој Луци за лијечење пацијената користи технички гас који набавља фирма ТГТ Техно Гас која није регистрована за промет нити као произвођач лијекова односно кисеоника у овом случају.

Поставља се питање ко снабдијева кисеоником болнице у Добоју, Зворнику, Источном Сарајеву, Фочи, и другим градовима ако су у жижу јавности дошле спорне набавке у Бањој Луци и Требињу.

Кликс


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања