На данашњи дан проглашена је аутокефалност Српске православне цркве

Сава Немањић издејствовао аутокефалност СПЦ

Аутокефалност Српске православне цркве, коју је код ромејског цара Теодора Првог Ласкариса и никејског патријарха Манојла Првог Харитопула издејствовао Сава Немањић, проглашена је 14. септембра 1219. године.

Сава Немањић је потом постао први српски архиепископ са сједиштем у манастиру Жича.

Цар Стефан Душан Немањић 1346. године уздигао је српску цркву на ранг патријаршије.

Српска православна црква је помјесна и аутокефална црква, са достојанством патријаршије. Налази се на шестом мјесту у диптиху Православне цркве, послије Руске, а прије Румунске цркве.

У вријеме Саве Немањића, рашка црква је била подређена Охридској архиепископији и имала је само три епархије – Рас, Липљан и Призрен – у којима су владике били Грци.

Након што му је брат Стефан Немањић 1217. од папе добио краљевску круну, Сава Немањић одлази у малоазијски град Никеју, гђе се налазила пријестоница византијског цара и цариградског патријарха у егзилу (од кад су Латини освојили Истанбул).

Од њих добија могућност да рашка црква постане архиепископија 1219. године.

СРНА


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања