Билећа: Окупула се „Зенова чета“

Данас, на велики празник Усјековање главе Светог Јована Крститеља, након 23 године окупила се Друга пјешадијска чета Билећког батаљона- познатија као „Зенова чета“.
Припадници Зенове чете кажу да одавно планирају окупљање, али да су околности биле такве да се нису могли раније окупити.

„Разлози су увијек били виша сила, прво смјена нашег командира Чедомира Зена Поповића од стране високог представника који му је одузео сва људска и уставна права, забранио му кретање ван граница ове државе па чак и у самој држави. И тако пуних осам година“,каже један од организатора скупа Милодраг Бољановић- Ћато, који своје емоције није могао сакрити.

Таман када је Зено „ослобођен“ свих оптужби, када се вратио нормалном животу и када су планирали окупљање, опет их је спријечила виша сила, болест која је командира окупирала и за коју није било лијека.

„За четири пуне године у овој јединици је било осам погинулих бораца и од тада до данас 18 умрлих бораца ове јединице. Скоро четвртина јединице није међу нама“, рекао је присјећајући се својих храбрих сабораца, Милодраг Бољановић- Ћато.

Син покојног Зена, Лука Поповић каже да му је тада било веома тешко што није имао довољно година да би могао бити један од припадника јединице.

„Нисам могао да будем дио јединице, али сам се осјећао као њен члан зато што је читава јединица дефиловала кроз нашу кућу, и ја сам уз све њене чланове одрастао. Питао сам када сам одрастао свога оца какви су то профили људи, његови борци, а он би рекао- Једноставни, поузадан и прави, поштени и добри. Сјећам се да би увијек као примјер наводио ‘Да је у његовој чети све дозвољено осим издаје, а за издају би он лично судио’. И замислитите никада никог није осудио, јер издаје није било…Е такви су били борци Друге пјешадисјке чете. А о каквом се квалитету људи ради говори и чињенца да данас послије скоро 30 година одзив је преко 95% што је највећи доказ квалитета свих бораца ове јединице“, каже Лука Поповић.

На скупу је једногласно изабран и организациони одбор, а скуп је протекао на изузетно високом нивоу, нивоу који заслужују сви они који су своје животе и најбоље године уградили у темеље Републике Српске.

„Тешко је данас суздржати се да се суза не пусти, када се сјетимо најбољнијих и најтежих момената. Када погледамо посебне госте ове јединице, породице погинулих и умрлих бораца и који не само данас него увијек заслужују цетрално мјесто на било ком скупу. Сви они су дали оно највредније. Кажу када се зарати држава даје топове, богати волове а сиромашни синове, а када се заврши држава узме топове , богати узму волове, а сиротиња пребира гробове. Е ми нисмо ти који би заборавили наше погинуле, већ ћемо увијек бити ту за њихове породице“ , истиче командир вода Жара Вујовић -Шестовац.

Организатори скупа напомињу да је све припремљено у сопственој режији бораца, да ће дио новчаних средстава бити уплаћен њиховим саборцима којима је потребна помоћ, а дио хране биће у понедјељак достављен Удружењу „Ведар осмијех“ Билећа.

Радио Билећа


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО