Новак Ђоковић почасни грађанин Никшића!


За одлуку је гласало 22 одборника владајућих коалиција, док је против било 15 одборника коалиције Европски тим за Никшић

Скупштина општине Никшић прогласила је данас најбољег свјетског тенисера Новака Ђоковића почасним грађанином Никшића.

Тако су одлучила 22 одборника владајућих коалиција, док је против те одлуке било 15 одборника коалиције Европски тим за Никшић.

„Новаче, добро дошао међу своје“, казао је предсједник СО Никшић Немања Вуковић након усвајања одлуке.

Јанко Милатовић, предсједник Комисије за додјелу признања почасни грађанин Никшића, казао је да му је част што је предсједавао комисијом и да се захваљује предсједнику Општине, Марку Ковачевићу, што је Ђоковића предложио за почасног грађанина. Подсјетио је да је клуб одборника Демократског фронта 2015. године такође поднио предлог да се Ђоковићу додијели то признање.

„Тадашња власт није то усвојила, није чак ни формирала комисију, али је на други начин надомјестила то тако да је Ђоковић добио Награду ослобођења Никшића“, казао је Милатовић и додао да је Комисија усвојила Ковачевићев предлог са шест гласова за, и по два против и уздржана.


Предсједник Општине честитао је Септембарске дане у којима је, како је казао, Никшић два пута у ратовима у прошлости ослобођен – од Турака и од Њемаца.

„У том рату кад смо ослобођени од Турака учествовали су и Ђоковићеви преци. То се дешавало негдје управо ових дана, па зато баш на данашњи дан и доносимо ову одлуку. Заиста ми је задовољство што се овај предлог нашао на данашњој сједници, биће ми још више задовољство уколико га прихватите и усвојите. Искористио бих прилику да се захвалим Новаку Ђоковићу за све ове године његове каријере до сада у којима је пружао овом народу, не само Никшићанима већ и грађанима у читавом региону, утјеху и радост онда када утјеху и радост са многих других адреса нису могли добити“, казао је Ковачевић.

Ковачевић фото: Светлана Мандић


Истакао је да Никшићани имају посебан разлог да буду поносни на све што је најбољи тенисер свијета до сада урадио, јер његова породица потиче са “територије наше општине и то истиче са поносом“.

„Ми у ствари само формализујемо нешто што је природно и нормално, нешто што Новака Ђоковића и Никшић свакако веже. Мислим да ће нама већа част бити што га данас проглашавамо почасним грађанином него њему самом. Он је једноставно онај примјер који нам показује негдје докле може да се стигне када се искористи максимум својих могућности у спорту и у свим другим областима и мислим да данас ако га прогласимо почасним грађанином Никшића да ћемо дати један подстицај више поготово нашој омладини да ради онако предано као што је радио Новак на себи и да свако у оној области којом се бави стигне до свог максимума, а неки од њих као и Новак на свјетски трон у области којом се баве“, поручио је предсједник Општине.

Одборница Аница Палија Ђуровић, из редова Коалиције „Мир је наша нација“, подсјетила на Новакове успјехе и рекла да ће они гласати за поднијети предлог.

„Овом предлогу могу наћи ману само злонамјерни и пакосни људи, људи којима смета што је Новак поред тога што је неоспорно космополита с поносон истиче да је Србин. То што је Србин свакако није мана, напротив. Ми такође сматрамо да Ђоковићу треба додијелити црногорско држављанство. То би било свакако у интересу Црне Горе за разлику од давања држављанства неким контроверзним и опскурним личностима којима је бивша власт на тај начин давала уточиште од правног прогона њихових матичних држава. Убијеђена сам да ће Ђоковић наћи времена да ову награду лично прими, што ће бити најбоља промоција како града Никшића, тако и наше цијеле Црне Горе“, поручила је Палија Ђуровић.


Марко Бурић, одборник из редова ДПС-а, казао је не би желио да оставе простора спекулацијама да неће подржати предлог због тога што мрзе Ђоковића на основу његове националне припадности, што са гнушањем одбацују.

„Новак је један од омиљених спортиста и у Црној Гори. И многи овдје који сједе у нашем клубу сигурно навијају за Новака искрено и из срца. Такође не бих желио да неко помисли да ћемо ми бити против овог предлога због оних који су иницирали овај предлог. И то такође одбацујемо. Наш однос према овом предлогу је последица односа Новака Ђоковића према награди 18. септембар, коју је добио 2015. године“, казао је Бурић.


Подсјетио је да је тада ДПС била на власти у Никшићу, да су прихваћене непобитне чињенице о његовим и тада јако успјешним и великим спортским резултатима, о његовом хуманитарном раду, да је „апострофирана његова улога у градњи храма на Јасеновом пољу и то шо је свакако за понос то што је његова породица са ових простора“, али да се та награда и даље налази у витринама Општине.

„Да се разумијемо нико није очекивао, мада смо се надали и заиста је било то част за Никшић, да Ђоковић лчно дође и преузме ту награду. Нико није нашао за сходно да све ово вријеме дође и преузме најпрестижније признање Општине и такође до дана данашњег нама није познато да је Новак Ђоковић нешто написао или дао изјаву поводом те награде. Очекивали смо од таквог спортисте макар једно хвала. Не хвала ДПС-у или било којем појединцу, него хвала Општини Никшић. Због таквог односа према најпрестижнијој и јако вриједној награди Општине Никшић ми не можемо подржати овај предлог. Свакако наш глас није глас ни против његовог хуманитарног рада, ни против његових спортских резултата, чак шта више и даље ће многи наставити да навијају за Новака када се ради о његовим спортским резултатима“, поручио је Бурић.

Тања Кнежевић Перишић, из Патриотско-комитског савеза, казала је да ни поред најбоље воље нема појма зашто се такво признање дођељује Ђоковићу.

„И кад понекад каже одакле је, каже из Јасеновог поља. Не чух све ове године да помиње Никшић, јер шта зна неки странац гдје је то Јасеново поље. Тамо је донирао 35.000 еура за цркву, у Амфилохијево вријеме добио Орден Св. Саве од Српске православне цркве и прихватио да буде на билборду уочи пописа 2011. како би поручио ‘не бој се, буди оно то јеси’, подржавајући просрпску опозицију у великом науму који није и никад неће бити завршен-посрбљавање Црногораца и Црне Горе. Љетовао је на Св. Стефану, био и љетос на приморју, могао је свратити до Никшића, али није. Кажу неки мјеркао неке атрактивне посједе за себе или друге виђећемо. И наравно отворено подржао литије, био на вези са хајдуком будве Марком Царевићем. Како је све ово подигло углед Никшића у земљи и у иностранству није ми јасно“, казала је Кнежевић Перишић.

Како је казала, Ђоковићи су потпуно, како би „потпредсједник није моја Влада Абазовић“ казао, кад му навијачи скандирају увредљиве поруке, искулирали и Никшић и награду града, али су се сврстали уз политику која негира Црну Гору.

„Овај спортиста је давно пристао да буде један од најпознатијих експонената те и такве политике која за нас баца сјенку на његове спортске резултате. Бојим се да ће почасни Ђоковић други пут међу Никшићане опет показати да га уопште није брига за оно што му се нуди. Владајућа коалиција у сусрет попису опет иде као 2011. само што је десет година касније, након Богетића, Подгорице, Цетиња посебно сада све пуно другачије“, казала је она.

Како је казала, Ђоковић је већ почасни грађанин Будве, сад ће бити и Никшића, и поручила да само не крену као њихов „идејни вођа Александар Вучић“, који је за девет година власти 12 пута проглашаван почасним становником неког града у Србији и Босни и Херцеговини.

„Ако се икада појави неки српски спортиста који ће као велики Мате Парлов рећи – не могу ја бити националиста, ја сам свјетски првак, онда ћемо бити први који ћемо га подржати и с поносом рећи – овоме смо човјеку додијелили титулу почасног грађанина Никшића јер је својим универзалним и грађанским ставовима остао човјек који заслужује признање нашег града. То за Новака Ђоковића не можемо рећи“, поручила је Кнежевић Перишић.

Тамара Ћаласан, одборница из редова коалиције „За будућност Никшића“, казала је да је Бурићев коментар коректан и на њега не би могли ни да одговоре јер је њихово право да се осјећају повријеђеним што се Новак тада није појавио.

„Колегиница Кнежевић Перишић је у суштини објаснила зашто Новак не може са ваше стране да добије подршку – само и искључиво зато што је Србин, јер у њеној дискусији помиње се посрбљавање. Ја сам неко ко је из Катунске нахије, из Велестова, са Чева. Ја сам Српкиња и сви су моји били Срби и нико ме није посрбио, па не би могао ни Ђоковић и све те политике које помињете. Жалосно је, причамо о Новаку Ђоковићу а помињемо Вучића, посрбљавање. И литије су проблем наравно и наравно да ће он као неко ко је вјерник , ко је Србин да подржи када је његова црква нападнута. Мило ми је да се Кнежевћ Перишић јавила да нам објасни и да чује цијела јавност због чега Новак са ваше стране нема подршку“, поручила је Ћаласан.

Предсједник СО Никшић Немања Вуковић је раније рекао да је предлог за Ђоковића дала Комисија за додјелу јавних признања, која је формирана на једној од претходних сједница Скупштине општине.

Ђоковић је добитник и највећег општинског признања, Награде ослобођења Никшића 18. септембар, која му је додијељена 2015.

Предлог за додјелу Награде ослобођења поднио је Тенис клуб Никшић, а у образложењу је било наведено да Ђоковић вуче коријене са тих простора и да је још као дјечак своје прве тениске тријумфе остваривао и у Никшићу на отвореним првенствима, које су организовали деведесетих година.

„Проглашавам Новака Ђоковића за почасног грађанина Никшића. Новаче добродошао међу своје“, казао је након гласања предсједник никшићке Скупштине Немања Вуковић.

Милатовић: Изгледа да смо се вратили у 1948.
Јанко Милатовић је почетак излагања искористио да кратко прокоментарише оптужни предлог против Марка Ковачевића због негирања Сребренице.

„Ових дана је поднијет оптужни предлог против мог и вашег предсједника Општине због вербалног деликта. Вратили смо се изгледа у 1948. годину. Господине Ковачевићу ви сте мој предсједник Општине, а ја сам ваш предсједник Општинског одбора Нове српске демократије и све што против вас тужилаштво поднесе нека поднесе и против мене јер ја и ви размишљамо исто“, поручио је Милатовић.

Vijesti.me


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања