Кривокапић обелоданио: У 4.20 ујутро сам рекао – ја идем са патријархом и митрополитом на Цетиње

Устоличење на Цетињу било је повод да се одређене структуре, које од 30. 8. покушавају да прекроје изборне резултате, дестабилизују Црну Гору, рекао је црногорски премијер Здравко Кривокапић. Додао је да је сценарио за обезбеђивање одласка митрополита Јоаникија и патријарха Порфирија на Цетиње разрађен тек када је патријарх рекао да ће ићи пешке.„То је био вршни тренутак да се оствари оно што није остварено, дестабилизација Црне Горе, увођење хаоса, нереда и непоштовања закона. Захваљујући одлучној акцији Управе полиције и свих полицајаца, са делом ангажовања Војске, протекло је оно што је најважније без било каквих повреда, које су у једном периоду биле третиране као високо ризичан догађај са несагледивим последицама“, рекао је Кривокапић.Премијер Црне Горе рекао је да „они који су били тамо (на Цетињу) добро знају да је то интерес који повезује најмање идеологија, а највише везе политике и организованих криминалних група“.

Кривокапић је обелоданио и шта је био преломни тренутак да се спроведе акција обезбеђивања устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу.

„Преломни тренутак десио се у 4.20, када сам рекао идем, мој живот не вреди ни паре, ако Црна Гора буде уведена у грађански рат. Рекао сам, идем са патријархом у хеликоптер. Тек тада се показало јединство у полицији и кренуо је командни процес. Тада је командни систем препуштен професионалцима. До тога тренутка није постојао ниједан сценарио који је обезбеђивао било какву наду да се може нешто променити“, рекао је Кривокапић.На питање новинара да ли је смењен директор полиције Зоран Брђанин и да ли се разматра смена министра полиције Сергеја Секуловића због пропуста на Цетињу, Кривокапић није конкретно одговорио.

Како је казао, нико ко је одговоран неће бити поштеђен, без обзира на функцију и партију и да ће сви који су се на неки начин огрешили према закону, одговарати.„У командном делу одговорности ће бити преиспитан сваки чин сваког појединца који је обезбедио или није обезбедио, урадио или не, деловао или не и то ће у следећих седам дана бити урађено“, рекао је премијер Црне Горе.Премијер Црне Горе није хтео да одговара на питање новинара да ли је тачно да су Брђанинови помоћници одбили да преузму његову функцију.Кривокапић тврди да безбедносне службе у почетку нису на озбиљан начин разрадила сценарио за одлазак патријарха на Цетиње, иако су путеви били блокирани, а догађај је процењен као високо ризичан са могућим несагледивим последицама.„Када је патријарх Порфирије рекао да у 6.30 иде на Цетиње ни то није било довољно да се разрађује било који сценарио, сценарио полиције је био да ће доћи до препреке и морати да иде назад, а он је казао да ће да иде пешке. Неки нису узели озбиљност такве поруке“, нагласио је Кривокапић.

Кривокапић је рекао и да се водио психолошки рат, да је било медијског и спиновања преко друштвених мрежа, а да је у дестабилизацији коришћен и „софтвер који могу да имају само легитимне службе безбедности“.„Биле су најаве да ће бити неки дрон, да ће бити овога и онога, био сам спреман да жртвујем живот. Водио се психолошки рат и било је питање ко ће да издржи све то. Победила је мудрост и знање. Акција која је изведена изучаваће се у уџбеницима из безбедности, јер никада таква акција није направљена“, навео је црногорски премијер.Да се догодило оно што је планирано на Цетињу, имали бисмо грађански рат, каже црногорски премијер.Што се тиче одлуке да се саветник црногорског председника Мила Ђукановића Веселин Вељовић, који се терети за напад на службено лице током протеста на Цетињу, пусти да се брани са слободе, Кривокапић је рекао да „не може чудом да се начуди“.„Правосуђе је заробљена институција“, рекао је Кривокапић.

Вељовић је највероватније један од организатора и стратега онога што се догодило на Цетињу. Он штити свој лични интерес и штета је што није усвојен закон о пореклу имовине, рекао је Кривокапић.

Кривокапић је поновио како је он наложио хапшење Веселина Вељовића, а да га је о томе обавестио Зоран Брђанин када се догодило. Председнику државе Милу Ђукановићу и претходном председнику Филипу Вујановићу није било место на Цетињу током нереда, каже Кривокапић јер, како је рекао, он би требало да покаже да је председник свих грађана.

Sputnjik


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања