Ђукановић: Не вјерујем да ће сутра бити устоличења на Цетињу

Ријешити статус православне цркве

Мислим да постоје рјешења али да је потребно да разговарамо као равноправни партнери, а не да се настави са односом вријеђања и ниподаштавања, поручио је предсједник

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић казао је да не вјерује да ће се сјутра на Цетињу десити устоличење митрополита црногорско приморског Јоаникија.

Како је казао, прво треба доћи до рјешења статуса православне цркве у Црној Гори, преноси Портал РТЦГ. 

– Мислим да је потребно да се вратимо ономе што су реалније претпоставке и покушају да као зрели и одговорни друштвени чиниоци дођемо до рјешења статуса православне цркве у ЦрнојГори. Мислим да постоје рјешења али да је потребно да разговарамо као равноправни партнери а не да се настави са односом вријеђања, ниподаштавања, омаловажавања, непроизнавања јер тада нема дијалога и нема рјешења – казао је Ђукановић.

Коментаришући данашња дешавања на Цетињу, Ђукановић је за Телевизију Црне Горе казао да се данас на Цетињу догодило све што се очекивало.

– Прије свега становници Прејестонице, а онда и један значајан број људи који су се осјетили одговорним да покажу одлучност да заштите виталне националне интересе рне ГОре су током дана прво демонстрирали одлучност а са друге и висок ниво герађанске одговорности. На Цетињу је био велики број људи али без обзира на ситне спорадичне инциденте није било ничег што је на тренутак довело у питање стабилност Црне Горе и живот и безбједност било ког појединца – оцијенио је Ђукановић.

На питање, на који начин ће допринијети смиривању тензија Ђукановић је казао да својим боравком на Цетињу покушава да допринесе смиривању тензија.

Он је додао да није ту као неко ко стаје на било коју страну.

– Ја сам предсједник свих грађана Црне Горе и својим доласком на мјесто подигнутих тензија, гдје су се ускомешале страсти, а не без разлога, покушавам да допринесем да остваримо своје циљеве на један примјерен начин. Да заштитимо државу а не учинимо било који погрешан корак због којег би Црна Гора дугорочно испаштала. Нама је потребно да заштитимо нашу слободу, сувереност, а на другој да сачувамо животе наших људи да допринесемо да се очува дух толеранције који ће обезбиједити да ипак наставимо да живимо и да доприносимо Црној Гори са свим нашим различитостима. Ја мислим да је то улога одговорне политике, мислим да смо је претходних деценија управо тако водили и да данас можемо да будемо поносни на то остварење. Убијеђен сам да је савремена Црна Гора спремна да и кроз ово и сва будућа искушена изађе на такав начин – казао је предсједник

Он је поновио да ово није питање интронизације митрополита СПЦ, већ само један од догађаја у низу којим држава Србија и СПЦ као инструмент великосрпског национализма покушава да понизи и присвоји Црну Гору.

– Према томе сваки национано одговоран појединац има логичан отпор. Рекао бих да је најлогичније да се тај отпор најстраственије испољава у Пријестоници и то морамо разумјети. Морамо разумјети да се то овдје не може направити на силу. Морамо разумјети да је потребно бити мудар и тај чин измјестити из тог града или одложити све, купити неко вријеме за ресетовање односа или успостављање повјерења. Није то повјерење изгубљено без неке – казао је Ђукановић.

Он је додао да треба поправити лоше односе из претходних година и створити услове да можемо обављати послове а да не угрожавамо једни друге.

– Мислим да је то могуће само, само сада морамо разумјети да се суочавамо са нечим што значи реално оптерећење- закључио је Ђукановић. 


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања