На Балкан стиже човјек који је ПОМОГАО ДОДИКУ у рушењу СДС: Ескобар сљедеће седмице мијења Палмера


Долазак новог америчког изасланика за Западни Балкан, Габријела Ескобара, засигурно ће се одразити и на политичка дешавања у Босни и Херцеговини, али у којој мјери и на који начин, још остаје да се види.

На Балкан стиже човјек који је ПОМОГАО ДОДИКУ у рушењу СДС: Ескобар сљедеће седмице мијења Палмера

Аналитичари су сагласни да амерички курс према Балкану остаје исти, али да Ескобар засигурно долази са новим задацима, који неће мимоићи ни БиХ.

Ескобар, који је тренутно замјеник амбасадора САД у Србији, функцију изасланика Стејт департмента за Западни Балкан преузима 7. септембра од Метјуа Палмера.

Познавалац Балкана
Ескобар је, иначе, изузетан познавалац Балкана, а током 1998. и 1999. године био је на позицији шефа кабинета у Канцеларији високог представника у Бањалуци, као и шеф Канцеларије америчке амбасаде у овом граду, па самим тим веома добро познаје прилике како у Републици Српској, тако и БиХ.


Аналитичари истичу да ће Ескобар, захваљујући свом искуству, моћи озбиљније и активније да се укључи у рјешавање проблема на Западном Балкану. Осим што одлично говори српски језик, Ескобар познаје доста политичара и дипломата широм Балкана, и сигурно је да његов избор није случајан.

Занимљиво је да је у вријеме док је Ескобар био на “служби” у Бањалуци, лидер СНСД, Милорад Додик, био “љубимац” Запада и америчке администрације, која му је давала вјетар у леђа у борби против тадашње власти, предвођене СДС. Аналитичари истичу да је Ескобар тада био врло активан око избора Додика за предсједника Владе Републике Српске, па ће бити занимљиво посматрати однос ове двојице политичара сада, након што је лидер СНСД доспио на црну листу САД.

Инструкције
Директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) из Љубљане, Зијад Бећировић истиче да је сваки изасланик у функцији одређене политике, па самим тим и Ескобар.


Које ће кораке предузети и да ли ће се његов курс мијењати у односу на Палмера, како истиче Бећировић, зависиће од његових шефова, који ће му издавати задатке.

– Сасвим сигурно он свему може дати и личну ноту. И досадашњи изасланик САД био је врстан познавалац ситуације и актера на политичкој сцени на Западном Балкану, али његов рад није био препознатљив и имао је скромне резултате. То је у највећој мјери зависило од инструкција које је добивао од својих надређених – каже Бећировић за Српскаинфо.

Додаје да је фокус Америке на Босну и Херцеговину сада много већи у односу на период када је на челу те државе био Доналд Трамп. Бећировић истиче да свака администрација именује своје људе, који могу одговорити изазовима с којима ће се суочити.


– У овом случају именовали су Ескобара, који сасвим сигурно долази са новим задацима. Администрација америчког предсједника тијесно сарађује са ЕУ, ту је нови високи представник Кристијан Шмит, а највјероватније политичке промјене на наредним изборима у Њемачкој додатно ће покренут процес затона деснице, посебно радикалне деснице у Европи – сматра Бећировић.

Сматра да ће се Европа мијењати, а тиме и БиХ. Све су то, истиче Бећировић, важни моменти, који ће утицати на улогу Ескобара на Западном Балкану.

– Много тога у вези БиХ већ се дешава иза сцене и због тога је већ видљива огромна нервоза и забринутост појединих политичких актера у БиХ – закључује Бећировић у изјави за Српскаинфо.

Рутинска смјена
Историчар и бивши дипломата, Слободан Шоја, каже да с дипломатске тачке гледишта одлазак једног дипломате и долазак другог је рутинска и природна смјена, поготово кад се зна да су се у Вашингтону промијенили и предсједник и администрација.


Шоја каже да не мисли да оно што је предвиђено да уради Ескобар не би могао урадити Палмер. Додаје да је Палмер искуснији дипломата од Ескобара.

– Ми можемо нагађати како ће дјеловати Ескобар, али нико осим оних који су га именовали не знају шта је заправо његов главни задатак. Они нам то сигурно неће рећи већ ћемо то сами сазнати уз мало времана и стрпљења – истиче Шоја за Српскаинфо.

Оцјењује да у овом именовању нема ничег ни спектакуларног нити скривеног, те да именовање новог америчког шефа за Балкан у Министарству спољних послова САД не значи апсолутно ништа.

Шоја истиче да су америчке дипломате и изасланици само извршиоци политике која се не креира у њиховим главама већ у америчкој администрацији.

Очекивања
Њихова имена су, каже он, небитна; важна је политика, која се ријетко мијења, па и ако се промијени то се дешава у изузетним приликама, али се све брзо врати у старе токове. Шоја објашњава да у америчкој спољној политици постоје неке константе које се тешко или никако не мијењају.

– Оно што је у овој вијести, ипак, веома занимљиво је да долазак Ескобара значи и долазак дипломате који је својевремено учинио шта је потребно да у Републици Српској завлада политичар за кога су Американци сматрали да је идеална личност за апсолутог владара у Српској, нешто слично као што су имали у Црној Гори с Милом Ђукановићем. Неко можда већ види да би бабица која је помагала у политичком порађању Додика могла постати и његов гробар, који би озваничио крај његове политичке каријере – наводи Шоја за Српскаинфо.

Понавља да је Ескобар само истурена рука Вашингтона, који руку помјера у складу са сигналима из Америке. Босна и Херцеговина се, како каже Шоја, налази у зони врло слабог сигнала којег Американци с муком и мучнином детектују, па због слабих веза једни друге не чују нити разумију.

– Другим ријечима, оно што дио Босне и Херцеговине очекује од Америке (рушење Републике Српске) неће се догодити, а неће се ни догодити оно што Америка очекује од Босне и Херцеговине. А не очекује ништа посебно, осим да постане пунољетна држава, а не да њени национални лидери попут дјеце једни друге тужакају и праве циркус, сви, без изузетка – поручује Шоја.

ГОВОРИ СЕДАМ ЈЕЗИКА
Габријел Ескобар је у шест наврата добио највише признање Стејт департмента за изузетан допринос и признање Стејт департмента за посебан допринос. Добитник је награде Стејт департмента за изузетан рад на терену, као и награде Министарства одбране која се додељује цивилима за изузетан допринос војсци.

Поред енглеског, говори шпански, руски, италијански, српски, чешки и португалски језик, а очекује се, да ће убрзо по преузимању функције кренути на пут и у посјете земљама региона.

Srpskainfo.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО