Зељковић: Институт ипак није препоручио пооштравање мјера

БАЊАЛУКА – Иако је раније било најављено да би се, због погоршања епидемиолошке ситуације, мјере у Републици Српској могле пооштрити, до тога није дошло те су све мјере продужене до 13. септембра.

Такође, Републички штаб за ванредне ситуације задужио је све васпитно-образовне установе и општинске и градске штабове за ванредне стиуације да редовно обавјештавају Министарство просвјете и културе о епидемиолошкој ситуацији те да, уколико буде потребно, доставе приједлог за обустављање наставе у школама и прелазак на одвијање наставе на даљину.

„Приједлог за обустављање наставе у школама може да обухвата све школе на подручју одређене јединице локалне самоуправе или само одређене школе са или без подручних одјељења“, саопштено је из Републичког штаба за ванредне ситуације.

Иако је Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС, раније најављивао да ће препоруке према Републичком штабу ићи у смјеру пооштравања мјера, данас је након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације за „Независне новине“ рекао да Институт ипак није препоручио Штабу пооштравање мјера.

Додао је да ће Институт извршити анализу цјелокупне епидемиолошке ситуације.

„Дошло је до погоршања епидемиолошке ситуације у претходним седмицама, с већим бројем хоспитализованих пацијената“, рекао је Зељковић.

Додао је да је на дневном нивоу више од 30 одсто новозаражених, што, како је нагласио, говори да је епидемиолошка ситуација с почетком августа доживјела погоршање, које су кроз одређене пројекције и предвиђали.

„Са друге стране морамо обратити додатну пажњу на ниво локалних заједница, односно на кретање епидемиолошке ситуације на нивоу сваке локалне заједнице“, рекао је Зељковић.

Додао је да апелују на кризне штабове на нивоу локалних заједница да реагују у случају погоршања.

„Кризни штабови на нивоу локалних заједница имају сигурно бољи увид у разлоге погоршања епидемиолошке ситуације, а то све зависи од локалне заједнице до локалне заједнице“, закључио је Зељковић за „Независне новине“.

Ненад Стевандић, шеф Тима за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације и замјеник генералног директора Универзитетског клиничког центра РС (УКЦ РС), потврдио је за „Независне новине“ да се епидемиолошка ситуација у Српској погоршала.

„Нажалост, број хоспитализованих је већи од 300, а број особа на интензивној њези је 30“, рекао је Стевандић. Истакао је да је ситуација тежа него што су претпостављали.

На снази су бар формално забране окупљања у групама већим од 120 особа (иако су у протеклом периоду одржани бројни фестивали, концерти, митинзи и зборови), сва приватна окупљања која се не одржавају на јавном мјесту у групама већим од 70 особа.

Такође се ограничава радно вријеме у периоду од шест до 24 часа свим угоститељским објектима за храну и пиће и приређивачима игара на срећу.

Ноћни клубови и даље могу да раде до два часа иза поноћи.

Настава у учионицама, без подјеле одјељења.
Настава у новој школској години почиње у школским клупама уз трајање часова од 45 минута и без дијељења ођељења.

Рекла је то Наталија Тривић, министарка просвјете и културе РС, додајући да је важна имунизација просвјетних радника јер већи постотак вакцинисаних је и већи гарант да ће школска година почети и завршити у школским клупама.

Подсјетила је да у новој школској години почиње да се примјењује нови наставни план и програм у основним школама.

Независне


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО