ВАЗДА СЕ ВЕСЕЛИЛИ

Јаке муслиманске снаге од неколико хиљада војника из Сребренице, под командом Насера Орића, напале су у зору 16. јануара 1993. године српска села око Скелана и упале у ово мјесто на обали Дрине.


Тог дана убијено је чак 69 становника овог краја, а двије трећине настрадалих били су цивили, међу којима и неколико дјеце. Рањено је 165 мјештана. Од 30 заробљених половина није преживјела мучења у сребреничким казаматима, а њих четворо још се воде као нестали.
Тада малољетни Цветко Ристић из Кушића остао је без цијеле породице, куће и имовине. Убијени су му родитељи, сестра, а братове посмртне остатке још није пронашао.

Те 1993. године, тада петнаестогодишњи Цветко Ристић остао је сам на свијету…
Остала су само згаришта у души и имању.

Цветко се није предао. Циглу по циглу, цријеп по цријеп, уз помоћ добрих људи обновио је свој дом у Кушићима. Одрастајући сам искусио је сву горчину овог свијета, све док се није оженио лијепом Јеленом. Њих двоје имали су само једну муку… 11 година нису могли имати дјецу. И онда, као дар од Бога, Јелена је Цветку подарила близанце, Новака и Јована.

Јуче, на Велику Госпојину, Цветко и Јелена су крстили своје синове у цркви Успења Пресвете Богородице у Височнику. Породица Ристић данас је срећна и благословена. Све што ми можемо јесте да им честитамо и пожелимо дуг, здрав и срећан живот.

То је оно што можемо ми, а оно што је требала и могла ова држава да уради за Цветка Ристића, данас би се могло описати најјаднијим и најсрамотнијим ријечима.
Пазите сад, Цветко Ристић је НЕЗАПОСЛЕН!
Још прошле године смо писали о том проблему, скретали пажњу државним и општинским властима да је недопустиво и срамотно дозволити да Цветко Ристић, дјечак који је дао све што је имао за Републику Српску, данас своју дјецу одгаја и храни радећи у надници.

Цветко је радио једно вријеме у Електропривреди РС али је отпуштен као технолошки вишак. Након тога, конкурисао је за пријем у Ватрогасну јединицу, али до данас позитивног одговора нема.
Један од разлога зашто су Цветко и његова дјеца у немилости је вјероватно сукоб са др Лалом Павловићем, човјеком који одлучује ко ће у Сребреници живјети, радити, дисати… Сигурни смо да је доктор Павловић као предсједник ОО СНСД Сребреница, бивши директор Националног парка „Дрина“, бивши предсједник, а сада потпредсједник СО Сребреница могао, да је хтио, помоћи да се овај човјек збрине али сујета и дисциплиновање непослушних грађана издижу се и изнад страшне судбине Цветка Ристића. Тамо гдје злочиначки посао није завршио Насер Орић, данас га довршавају локални политички моћници.

Људи попут Цветка Ристића из Скелана или Бране Вучетића из Бјеловца, дјечака којима су злочинци побили цјелокупну породицу, су заслужили од Републике Српске најмање националну пензију, а не да се боре за кору хљеба радећи најмизерније послове док се дезертери, ратни профитери и политички моћници силе, бахате и одлучују ко ће живјети као човјек, а ко као пас. Нису Цветко и Брано за то дали своје најмилије, нису се наши очеви за то борили.
Стидимо се сви што смо ово дозволили.

На крају овог текста, још једном честитамо крштење Новаку и Јовану, да буду живи, здрави и срећни заједно са својим родитељима Цветком и Јеленом.
Надамо се да породица Ристић неће још дуго живјети у неизвјесности и да ће Цветко коначно добити посао од којег ће моћи издржавати своју породицу.

Деспотовина


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО