Предсједница Репубике Српске: Кочић је нама више од писца

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Стричићима да је Петар Кочић за свој народ био много више од писца.


„Томе су дјелимично допринијеле политичке и друштвене околности у окупираној БиХ, а још више лични осјећај патриотизма и правдољубивости који су били његова најснажнија идеја водиља“, истакла је.

Цвијановићева је навела да се Петар Кочић, иако је умро млад, не дочекавши ни 40. годину живота, својим богатим и аутентичним литерарним дјелом сврстао у ред највећих српских књижевника 20. вијека.

„Окупили смо се данас овдје, у Стричићима, у част нашег великог Кочића који је славу свог вољеног, родног мјеста пронио далеко иза ових пропланака, брда и планина“, рекла је Цвијановићева у обраћању на манифестацији поводом „56. Кочићевог збора“ у Стричићима на Мањачи.

Она је навела да је Кочић за собом оставио Давида Штрпца, Тубу Мајсторовића, Симеуна Ђака, Лују, Јаблана и многе друге живописне ликове, захваљујући којима смо упознали његово Змијање, Мањачу, Крајину, али и карактер народа који на овом понебљу живи.

„Човјек свог краја и рода, како је Кочића описао велики Иво Андрић, говорио је из душе српског сељака, али и цијелог народа, обесправљеног и притиснутог стегама аустроугарске окупационе управе. Због тога је и остао упамћен, не као политичар или посланик у Земаљском сабору, што уз њега звучи исувише формално, већ као аутентични народни трибун који је истински осјећао пулс свога рода, чије су га све ране бољеле“, истакла је Цвијановићева.


Бескомпромисно се борећи за слободу и правду, још од гимназијских дана у Сарајеву, рекла је предсједник Српске, Кочић је поднио огромну личну жртву, дијелећи судбину свог народа западно од ријеке Дрине.

Она је истакла да је Петар Кочић прогањан, хапшен и затваран због свог имена, крајишког пркоса и оштрог пера којим се супротстављао туђинској власти.

„И све вријеме док говорим о Кочићевом животу, периоду аустроугарске окупације и борби српског народа за слободу, изгледа ми као да је у БиХ вријеме у том периоду стало“, оцијенила је Цвијановићева.

Она је нагласила да је, као некада Бењамин Калај, до јуче у Сарајеву сједио Аустријанац са диктаторским овлаштењима и нескривеним антисрпским расположењем, што је и доказао пред крај мандата, наметнувши закон којим се Србима покушава одузети слобода мисли и изражавања, право на прошлост, садашњост и будућност.

Срна


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања