Женке хоботнице гађају мужјаке шкољкама и муљем кад их нервирају

Анализа снимака хоботница са обале Аустралије које „бацају“ шкољке и муљ, сугерише да намерно гађају и често погађају – друге хоботнице. У вец́ини случајева женке гађају мужјаке који их малтретирају.

Године 2015. Питер Годфреј Смит, са Универзитета у Сиднеју и његове колеге, снимили су неколико уобичајених сиднејских хоботница (Оctopus tetricus) у интеракцији. Њихова кућа је у близини залива Јервис, познат и као Октополис. То је једно од ретких места где хоботнице могу да праве јазбине, па се на малом простору налази необично велики број хоботница.

Камере су снимиле туче, парења и необично понашање које тим назива бацањем. „Тешко је знати како то најбоље описати“, каже Годфреј, пише нова.рс.

Како се хоботнице гађају
Хоботнице држе муљ, алге или шкољке испод својих тела у пипцима, затим углаве своје сифоне и испуцају млаз воде у пројектиле, лансирајући предмете из пипака до неколико дужина тела у даљ.

Познато је да се ово користило за одбацивање остатака оброка или за ископавање јазбина, али су видео записи открили и многе случајеве када су хоботнице погодиле друге хоботнице баченим предметима.

Када је Годфреј описао ово понашање у свом говору 2015, није био сигуран да ли су намерно циљале остале хоботнице или су их случајно погодиле.

С годинама, добијали су више снимака који су потврђивали Годфрејеву теорију да се гађају намерно. На пример, 2016. једна женка је 10 пута бацила муљ на мужјака из оближње јазбине који је покушавао да се пари са њом Ударила га је у пет наврата. Овај низ је уверио Годфреја да је у питању намерно гађање.

Можда је и само фрустрација
Иако се чини да се бацање користи као облик напада, тим није видео ниједну погођену хоботницу која би одговорила нападом или бацањем муља. Штавише, нека бацања која се дешавају након интензивних друштвених интеракција нису усмерена на другу хоботницу, вец́ у празан простор, сугеришуц́и да животиње можда испуштају своју фрустрацију.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО
Немири и пуцњава на Космету: Подигнута борбена готовост Војске СрбијеСтошић: Хвала Херцеговини на љубави и гостопримствуИВАН ЋЕ ЖИВЕТИ ЖИВОТ ДОСТОЈАН ЧОВЕКА, ДОБРИ ЉУДИ СУ МУ ПРЕОКРЕНУЛИ ЖИВОТ: Хероји су нам ОТКРИЛИ СВЕ о томе, ДИВНО!Мошти мајке Светог Василија Острошког изложене у цркви у Мркоњићима – Вјерници ће их цјеливати у наредним данимаЕлектротехнички факултет у Подгорици евакуисан због пријетње: Оно у Србији је ништаУ Модричи избјегнута трагедија: Мушкарац пиштољем пријетио да ће убити 2 особеУхапшен масовни убица из Младеновца: Сумња се да је имао саучеснике!Осам мртвих, више од 10 рањених у пуцњави код Младеновца, 600 припадника специјалних јединица трага за нападачем„ОН ЈЕ РАЗМАЖЕНО, ОБЕСНО, МОНСТРУОЗНО ДЕТЕ!“ Тишину испред школе прекинуо вапај једне мајке: „Био ми је у кући, а моја ћерка му је била на списку“ (ВИДЕО)Црна Гора: Први пут одата пошта жртвама НАТО бомбардовања