Позив грађанима на устоличење митрополита Јоаникија

Наглашава се да ће литургију служити патријарх српски Порфирије, да је литургија „саборна и сав клир и вјерни народ би требали да узму учешћа у њој“

Министарка здравља др Јелена Боровинић Бојовић и представници Митрополије црногорско приморске договорили су услове под којима је могуће, епидемиолошки контролисано одржати устоличење митрополита Јоаникија на отвореном простору, потврђено је порталу Дана у Министарству здравља.

Иначе, Црквена општина Которска већ позива заинтересоване грађане на одлазак на овај догађај који ће бити одржан 5. септембра. Наглашава се да ће литургију служити патријарх српски Порфирије, да је литургија „саборна и сав клир и вјерни народ би требали да узму учешћа у њој“.

– Црквена општина Которска организује аутобуски превоз за све вјерне из Котора који желе да тог дана буду на Цетињу. Из безбједносних разлога приватним возилима неће бити омогућен приступ Цетињу. Сви који су заинтересовани треба да се пријаве у цркви Светог Николе, како би се могли планирати капацитети – стоји у обавјештењу Црквене општине Которске.

Митрополија црногорско – приморска није планирала ни један дио догађаја да се организује у унутрашњости манастира, па је зато тражено мишљење Министарке здравља.

Број присутних, као и у свим осталим случајевима када се догађају приступа контролисано, није ограничен.

Сви присутни испуњавају макар један од четири услова, односно да је потпуно вакцинисан/а или вакцинисан/а једном дозом вакцине против ЦОВИД-19; да посједује негативан ПЦР тест на САРСЦов-2 не старији од 72 сата; да посједује доказ да је особа пребољела ЦОВИД-19 (да је прошло не мање од 14 дана и не више од 180 дана од позитивног ПЦР или брзог антигенског теста) и да посједује негативан брзи антигенски тест на САРСЦов-2 који није старији од 48 сати.

Иначе, портал Дана је незванично сазнао да је на сједници Вијећа за националну безбједност премијер Кривокапић говорио о томе да ће разговарати са представницима Митрополије и да ће њима оставити да донесу одлуку гдје ће организовати догађај и да ли ће устоличењу присуствовати грађани.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО