Бајден: Наредио сам нападе, вријеме је да завршимо овај рат

Амерички предсједник Џо Бајден обратио се синоћ јавности након терористичких напада у Кабулу.

У нападима је, погинуло 60 цивила и 12 америчких војника, а повријеђено је најмање 140 особа.

„Терористи су вечерас напали Кабул“, рекао је Бајден на почетку обраћања.

„ИСИС-К одузео је животе америчких војника. Ранио је многе цивиле и многи цивили су убијени. Убијени амерички војници били су јунаци, јунаци који су спашавали животе других“, рекао је Бајден.

Амерички предсједник рекао је да су им срца сломљена.

„Срца нас боле због свих жртава. Бијесни смо и срца су нам сломљена“, нагласио је.

„Онима који су извели напад – знајте, нећемо опростити, нећемо заборавити, ловићемо вас и платићете“, запријетио је Бајден.

„Морамо довршити ову мисију. Терористи нас неће зауставити, наставићемо евакуације. Наредио сам нападе на локације ИСИС-К. Ови терористи неће побиједити. Спасићемо Американце, и наше савезнике. Ударићемо терористе кад желимо, гдје желимо и како желимо“.

Нагласио је да ће све Американце и савезнике извући.

Предсједник Америке је рекао да је војсци рекао да ће одобрити нове снаге ако за то буде потребно.

„Сви комаданти су ме контактирали и кажу да је циљ један – а то је извући што више људи из Кабула. Што се тиче проналаска ИСИС-ових вођа који су ово наредили, мислимо да знамо ко су, нисмо сигурни, и доћи ћемо до њих без великих војних операција“, нагласио је Бајден.

Бајден је рекао да има доста људи који да имају прилику, већ би били у авиониама за евакуацију. Нагласио је да би многи од њих дошли у Америку.

„Сносим одговорност за све што се догодило посљедњих месеци. Али ви знате, као и ја, да је бивши предсједник имао договор са талибанима да ће повући све снаге до маја. Заузврат је добио обећање да талибани неће нападати америчке снаге“, подсјетио је он.

„Чврсто стојим иза одлуке о повлачењу. Замислите гдје би били да сам 1. маја рекао да ћемо остати. Имао сам само једну опцију – послати још трупа да се боре у рату и ризикују животе како би покушали успоставити демократску владу у држави која никад у историји није била уједињена и која се састоји од племена која се никад нису слагала. Вријеме је да завршимо овај рат“, закључио је Бајден.

(Б92.нет)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО