Херцеговац значи бити човјек, ма шта то данас значило

”Е, мој Обраде Херцеговци су ти сви људи који се не боје живота, већ му гледају у очи и горко пркосе. Херцеговци су они који су бранили боје правде и поштења када је то год било потребно. То су људи којим су понос, част и поштење на првом мјесту. Људи које сјећања на њихове претке и јунаке, толико могу надахнути да им властити живот не значи ништа. То су ендеми у свијету, истовремено најсретнији и најтужнији људи. Херцеговци су ти мој Обраде, мушкарци који кад се ожене већ знају како ће им се звати син, а и први мушки унук. То су људи који када добију сина пуцају из бестрзајних топова, а када им се роди женско кажу “нека је жива и здрава”.
Бити Херцеговац, значи истовремено бити и дежурни кривац за све лоше што се догоди. Људи којима су хвала Богу рукави увијек кратки, јер није свако награђен толиком висином.
Херцеговци су ти и они који су знали како изгледа атом, док други су разбијали главу да л’ је земља равна плоча.
Људи којима гусле висе о дувару.
Да, све су то Херцеговци. Све то, а и пуно више од тога крије узаврела херцеговачка крв. Бити Херцеговац је стил живота, а никако територијална припадност.
Бити Херцеговац значи вољети живот, а тај живот су неријетко Херцеговке, кршне и поносите, најљепше и најбоље мајке на свијету.
Ријеч Херцеговац није псеудоним, већ титула. То су људи којима се устаје када уђу у просторију.

Херцеговац значи бити човјек, ма шта то данас значило.“

ФБ Свакодневница једног Билећанина


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО