Завршен протест против устоличења митрополита Јоаникија

ЦЕТИЊЕ – На Цетињу је завршен скуп против устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру, у организацији тзв. Патриотско-комитског савеза и уз подршку опозиционе ДПС председника Мила Ђукановића.

Скуп је, иначе, окупио много мање људи од очекиваног с обзиром на то да су присутни дошли из цијеле Црне Горе, пренио је дио подгоричких медија.

Скупу је присуствовао самозвани митрополит неканонске Црногорске православне цркве Мираш Дедејић, иначе, рашчињени свештеник Српске православне цркве, али и бивши директор Управе полиције и Ђукановићев актуелни савјетник Веселин Вељовић, као и многи други функционери и полсланици ДПС.

Протестном скупу је претходила литургија у Цетињском манастиру са које је митрополит Јоаникије поручио противницима његовог устоличења у Цетињском манастиру да Црној Гори не приличи да, како је рекао, бајраче са бајраком антифашизма прихватају идеологију највећег фашисте са овог подручја – „проклетога Секуле Дрљевића“.

Истакавши да поштује сваку државу – Србију и Црну Гору, митрополит Јоаникије је поручио да њега не шаље „црква Србије“, већ да га шаље Српска православна црква.

Подсјетио је да је он рођен у Црној Гори и да је грађанин ове државе, те упитао како је он може да буде окупатор своје државе.

Устоличење митрополита Јоаникија најављено је за 5. септембар у присуству патријарха српског Порфириија, а Вељовић је прошле седмице у ауторском тексту за један црногорски медији позвао припаднике полиције да одбију послушност старешина и прикључе се противницима устоличења.

Против устоличења митрополита Јоаникија, у присуству патријарха Порфирија су све опозиционе странке предвођене Ђукановићевим ДПС-ом, бројне невладине организације и појединци.

Иако се устоличења митрополита СПЦ традиционално одржавају у Цетињском манастиру, они захтевјау да се тај чин измести у неки други објекат на територији Црне Горе изграђен последњих деценија или у сједишту СПЦ у Београду.

Основна порука окупљених је да се Црна Гора „никада неће утопити у “српски свијет““, као и да „ово није Србија“.

Део града код Биљарде блокирала је поллиција, која је на протесту присутна у великом броју.

Tанјуг


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО