Данас на Цетињу велики протест против устоличења митрополита Јоаникија

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Подгорици упозорила је своје држављане да ће се данас у Цетињу одржати велике демонстрације против устоличења митрополита Српске православне цркве (СПЦ), препоручивши да се избјегава подручје демонстрација те да прате локалне медије.

Црногорски који се противе инаугурацији будућег поглавара СПЦ-а у Црној Гори Јоаникија, које би се требало одржати 5. септембра, позвали су на масовне протесте данас, у центру Цетиња, како би исказали назадовољство намјером СПЦ-а да управо у цетињском манастиру устоличи будућег митрополита црногорско-приморског који ће на том мјесту замијенити преминулог митрополита Амфилохија.

Како је протоколом СПЦ-а предивиђено, а који су објавили црногорски медији, устоличењу новог црногорског митрополита на Цетињу присуствоваће патријарх СПЦ-а Порфирије, а позив су добили и црногорски дужносници и дипломати.

Позив на смиривање тензија

Тензије у поводу устоличења првог човјека СПЦ-а трају већ седмицама.

– Грађанке и грађани, имајте повјерење у наш рад! Чувајмо једни друге! Чувајмо Црну Гору – поручили су из црногорског МУП-а.

Средином прошле седмице амбасаде САД и ЕУ у Подгорици позвали су на смиривање тензија због најављеног устоличења Јоаникија за митрополита црногорско-приморског СПЦ-а на Цетињу.

Из Делегације ЕУ у Подгорици упозорили су да су изјаве које креирају етничке и вјерске тензије у супротности с европским вриједностима, те су навели како подсјећају црногорске власти и СПЦ, да блиско сарађују по питању мјеста устоличења новоизабраног митрополита Јоаникија, при чему сигурност грађана треба бити на првом мјесту .

Црногорска влада

У црногорској влади већина министара блиска је СПЦ-у, на чији је приједлог Здравко Кривокапић изабран за премијера.

Нову власт, која је послије три десетљећа у опозицију послала Демократску партију социјалиста Миле Ђукановића, чине три коалиције: Кривокапићева За будућност Црне Горе, Мир је наша нација предсједника парламента Алексе Бечића и Црно на бијело јединог потпредсједника црногорске владе Дритана Абазовића.

ТОП ПОРТАЛ


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО