Србија поклања Замбији 50.000 доза вакцина

ЛУСАКА – Министар спољних послова Никола Селаковић посетио је данас Замбију поводом донације Србије тој афричкој земљи, која се састоји од 50.000 доза вакцина против корона вируса.

Селаковић се у Лусаки, престоници Замбије, с обзиром да нова влада још није формирана, а стара је у техничком мандату, састао са в.д. министром спољних послова Чалве Ломбеом који је изразио велику захвалност Србији и српском народу на донацији и поновио чврсту и јасну подршку Замбије територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Како је навео Селаковић, на том састанку је разговарано и о подизању нивоа дипломатског присуства, односно о избору српског амбасадора у Лусаки, али и о могућности отварања амбасаде Замбије у Београду.

„Замбија је тренутно у успону у овом региону и постаје епицентар економског деловања читавог региона на југу Африке, а уједно је и наш традиционални пријатељ и партнер”, казао је Селаковић додајући да је Замбија уједно и држава са којом у будућности наша земља треба да искористи шансу за унапређење односа на свим пољима.

Током састанка, Селаковић је Ломбеу предао и честитку председника Александра Вучића новоизабраном председнику Замбије Хакаинду Хишилеми, у којој се, између осталог, наводи да су пријатељство и солидарност две земље и два народа започели пре много деценија, као и да српски народ никада неће заборавити подршку Замбије нашој земљи у поштовању међународног права непризнавањем једнострано проглашене независности Косова.

Селаковић је подсетио да је данашња његова посета Замбији друга посета тој земљи у року од два месеца, као и да је први пут у посети био као изасланик председника Вучића на сахрани првог председника Замбије Кенета Каунде.

„Замбија је традиционални пријатељ Србије”, казао је Селаковић и у том смислу подсетио да је Замбија једна од шест земаља која је 1992. године у УН „подигла руку против суспензије тадашње СР Југославије из чланства у Уједињеним нацијама.

Осврћући се на први дан посете земљама на југу Африке, у којем је пре Замбије посетио Зимбабве, шеф српске дипломатије је казао да је дочек у Зимбабвеу показао то колико афричке земље придају важности односима са Србијом.

Навео је да се према ономе како је министар спољних послова Зимбабвеа Фредерик Шава говорио о подршци коју та земља пружа Србији може видети да су заузели чврст став према кључним националним и државним интересима наше земље и народа којег се држе више од 30 година, као и да ту позицију неће мењати.

Селаковић се осврнуо и на разговор у Наробију са државним секретаром у Министарству спољних послова Кеније и казао да се из ова три састанка може закључити да земље из Африке препознају оно што ради председник Вучић, Влада Србије, односно успехе Србије на унутрашњем и спољашњем плану.

„Београд поново постаје центар региона, не само по својој политичкој стабилности, економској активности, што имамо економски раст који ће бити међу три највећа у Европи, већ и по томе што наши стари, традиционални пријатељи то препознају, вреднују и желе да се враћају поново у Београд и отварају своје амбасаде”, казао је шеф српске дипломатије истичући да је отварање таквих амбасада нова шанса за развој и политичке, али и економске сарадње.

„То ће нам помоћи и да јачамо сарадњу на мултинационалном плану са тим земљама, ојачамо подршку територијалном суверенитету и интегритету Србије, али и озбиљну шансу за наше привреднике у областима пољопривреде, фармацеутске индустрије, систему одбране…”, навео је.

Селаковић каже и да је запажено да Србија поклања пажњу односу са државама Африке и истакао да народи тих држава то веома поштују и цене.

„То је важно јер нисмо у ситуацији да им само нешто тражимо, да их зовемо када нам је потребна помоћ, овога пута смо ми ти који помажемо онолико колико можемо”, казао је, преноси Танјуг.

Шеф српске дипломатије ће посету Африци наставити сутра и то посетом Анголи и Намибији.

Politika.rs


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО