Свештеницима СПЦ онемогућено да служе празничну литургију у цркви Преображења Господњег на Ивановим коритима.

„Изражавамо жаљење што Полиција није благовремено реаговала и обезбједила да се не наруши неповредивост имовине Митрополије и несметано вршење вјерске службе“, наводи се у саопштењу Митрополије Црногорско-приморске и поручују да не провоцирају и не желе сукобе.
Митрополија црногорско-приморска (МЦП) саопштила је да је метоху Цетињског манастира данас онемогућено да служи празничну литургију у цркви Преображења Господњег на Ивановим коритима.

Како наводе, према сазањима добијеним од полиције, група од четири од Митрополије неовлашћених лица, још синоћ се затворила у ту цркву.

Раније данас „Вијести“ су пренијеле, позивајући се на Цетињски лист, да је Црногорска православна црква служила литургију у цркви Светог Преображења на Ивановим коритима и то први пут након 20 година.

„Службеници Полиције су јутрос, најприје на Цетињу, а потом и на лицу мјеста, обавијестили свештенство Митрополије да не могу да уђу у цркву јер се тамо већ налазе нека лица. Митрополија ће поводом оваквог спречавања и ометања вјерског обреда, као и неовлашћеног заузимања објекта Митрополије, предузети одговарајуће правне радње, а обавиће и молитве малог освећења цркве, због тога што су особе који нису свештеници вршили у њој радње које су имале карактер вјерског обреда“, казали су.

Истичу да су, иако нису дужни да то раде, због проблема ранијих година пријавили полицији да ће се јутрос служити у цркви на Ивановим Коритима.

„Изражавамо жаљење што Полиција није благовремено реаговала и обезбједила да се не наруши неповредивост имовине Митрополије и несметано вршење вјерске службе. Немамо никакве сумње да се овђе ради о, још једном у низу, покушају подизања тензија пред свечани догађај устоличења митрополита Јоаникија, а сасвим је јасно да иза овога стоје идеолошко-политичке структуре бившег режима које непрестано, износећи неистину до неистине, нападају Митрополију, а доказ да је то тако имали смо прилику недавно да видимо у хушкачком и мрзитељским тексту бишег директора Управе полиције, а актуелног савјетника за безбједност Предсједника Црне Горе, који се ничим није оградио од скандалозних ставова тог несрећног човјека. Користећи незнање једног броја грађана Црне Горе по црквеним питањима, они покушавају да изазову немире, али се уздамо у Бога и у разумност највећег броја грађана Црне Горе, да у томе неће успјети, о чему треба приљежно да брину и надлежни државни органи“, пише у саопштењу.

Наводе да МЦП остаје отворена за све људе без разлике у њиховом националном и политичком изразу, „али, такође, врло одлучна у томе да не допусти нарушавање њеног историјског трајања, као и права на име, достојанство, имовину и унутрашњи поредак“.

„Митрополије не провоцира никакве сукобе нити их жели у било ком облику, али инсистира да се поштују вјерска права, како ње као институције, тако и свих њених вјерника. То не треба никоме да смета. Кампања која се води против Митрополије, али и помјесне нам Српске Патријаршије, није ништа друго него кампања мржње и нетрпељивости, што је у потпуном несагласју са принципима равноправности грађана и толеранције, које наводно промовишу они који ову кампању спроводе“, закључује се у саопштењу.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО