Како су талибани захваљујући САД постали најопремљенија терористичка група на свијету.

Наоружани талибански милитанти у Кабулу - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2021

© AP Photo / Rahmat GulПратите нас

Грађански рат у Авганистану је завршен. Лидери покрета Талибан (терористичка организација забрањена у Русији) прогласили су коначну победу у авганистанском рату који је трајао скоро 20 година. Заставе екстремистичке организације вију се у главном граду, председник Ашраф Гани побегао је у авиону натовареном доларима, а војска се предала без борбе.Стручњаци сматрају да су данас талибани војно најопремљенија терористичка група на свету, а покрет је сво ово оружје добио бесплатно. Како пише порталЛајф, талибани су, између осталог, добили оружје које су одбацили Американци, као и оно које је користила авганистанска војска.Према постојећим подацима, владине снаге имале су прилично добар арсенал: 40 средњих тенкова Т-55 и Т-62, 640 оклопних транспортера МСФВ, 200 америчких оклопних возила „Макс про“ и неколико хиљада оклопних возила „Хамер“. Осим тога, Авганистан је имао артиљерију, око 50 руских ракетних система „Град“, више од 80 хаубица „Д 30“ калибра 122мм и више од 500 минобацача. Сада је све ово прешло у руке талибана.Међутим, осим овога, талибани су добили и наоружање америчких трупа, које стицајем околности нису имале времена да их изнесу из земље.

„Практично је сво наоружање које су имали Американци остало тамо, а то су оклопна возила, легендарни ‘Џавелини’ и друге преносне ракетне системе, читаво море стрељачког наоружања свих калибара и, што је најважније, огроман број комуникационе опреме. Односно, све по чему је америчка војска позната: то су мале радио-станице, све врсте уређаја за ноћно осматрање који омогућавају циљано гађање у мраку, средства за фиксирање циљева, мали дронови. Оно што је остало у бази у Баграму требало би да буде довољно за батаљон са идеалном опремом, а уколико је лоша – онда и за целу дивизију“, сматра војни стручњак Сергеј Судаков.Талибани су такође запленили 22 лака јуришна авиона ЕМБ-314 „Супер тукано“, четири транспортна авиона Ц-130Х „Херкулес“, 24 лака авиона „Цесна“ 208Б и 18 турбопропелерских авиона ПЦ-12. Ту су и шест Ми-35 руске производње, 76 авиона Ми-17, 41 амерички хеликоптер МД-530Ф и до 30 легендарних хеликоптера „Блек хоук“ УХ-60А.Војни експерт Алексеј Леонковсматра да је ово догађај који је јединствен на свој начин.

„Сада се много говори да, наводно, Американци оставили талибанима оружје, али то је једна кап у мору. Главни догађај тамо је то што се авганистанска војска, коју су иначе обучили Американци, предала без борбе. А сада су његове залихе прешле талибанима. У суштини, талибани су постали једина терористичка организација на свету која у свом наоружању има авионе“, истакао је он. Стручњак је додао да ће осим ваздухопловства, њихов арсенал оклопних возила и вишецевни ракетни системи у великој мери променити однос снага. Али такође је важно да су због настале ситуације, на страну нове авганистанске владе прешли да служе стручњаци.Ово оружје се вероватно неће масовно користити у Авганистану, јер су, заправо, главни сукоби завршени, али то може довести до ширења ван граница, каже војни специјалиста Дмитриј Литовкин.

„За талибане ово је поклон са неба. Можда су га добили у оквиру споразума, можда се то само тако догодило, али чињеница остаје чињеница. У суштини, грађански рат о којем су САД говориле био је рат између америчких марионета и талибана, а ови други су победили. Као што видимо, проамеричке снаге једноставно су се распршиле, није било никакве владе, срушила се за један дан. Дакле, максимум који нас очекује су локални сукоби са Ал Каидом и ДАЕШ-ом (обе терористичке организације забрањене у Русији). Они су конкуренти, њих ће потискивати што може створити одређену опасност за Средњу Азију“, истакао је стручњак.Разлог за тако брз пад авганистанске владе, према Судакову, био је тај што је америчка Демократска партија хтела да застраши друге земље показујући „какав ће бити Авганистан без САД“, али је ситуација измакла контроли.„Желели су да покажу да постоје две велике разлике – Авганистан са Американцима и без њих. Сви су их због тога критиковали, а они су то и показали. Али, очигледно су толико претерали са повлачењем трупа да ни сами нису схватили како се све урушило и тек су у хаосу хуманитарне катастрофе схватили да су учинили нешто лоше, али већ је било касно. Сада већ нема снаге да се заустави оно што се догодило“, констатовао је експерт.Подсетимо, пад проамеричког режима у Кабулу догодио се 15. августа. За један дан из земље су побегли председник, министри, војни званичници, војска се повукла, а талибанске трупе ушле у престоницу без борбе. Брза и лоше организована евакуација Американаца није личила на свечано повлачење трупа које је СССР показао 1989. године, већ на срамно бекство које су Американци већ демонстрирали 1975. године у Вијетнаму.

Спутњик


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО