Кривокапић: Митрополит Амфилохије ми је рекао „Кумим те Богом, немој да одустанеш“

Мени је задовољство што сам предводио коалицију која се звала „За будућност Црне Горе“ и што је после 30 година диктатуре засијала искра слободе која је верификована 30. августа 2020. године захваљујући којој је прекинута владавина која је заробила ову државу. Ипак, нисам задовољан односом одређених лидера који очито нису дорасли овом историјском тренутку.

Од ИН4С 

Здравко Кривокапић

Хтио сам да одустанем у августу прошле године од вођења коалиције „За будућност Црне Горе“, али сам добио позив од митрополита Амфилохија који ми је рекао „Kумим те и молим Богом да не одустајеш“. Ја сам му одговорио: „Ваше високопреосвештенство, кад ви то тражите – ја одустати нећу“- казао је премијер Црне Горе Здравко Кривокапић у великом интервјуу за дневни лист Нова.

– Прошле године, 2. августа, у пет минута до 14 сати, одлучио сам да не будем на челу коалиције „За будућност Црне Горе“ зато што су два преостала члана била елиминисана на веома недостајан начин. Сматрао сам да се то може и мени десити и да ћу имати проблеме које у том тренутку нисам ни разумио. Та два примјера су била довољна да пошаљем поруку да не желим да предводим колицију која није испунила обећања која смо дали и да то вероватно значи да и мене чека судбина те двојице професора.

Затим ми је порука стигла до блаженопочившег митрополита Амфилохија који се налазио у Kучима, гдје је служио за Илиндан. Био сам на ручку кад сам добио телефонски позив са непознатог броја и дуго сам размишљао да ли да се јавим.

На крају сам се јавио и чуо сам митрополита који ми је рекао: „Kумим те и молим Богом да не одустајеш“. Ја сам му одговорио: „Ваше високопреосвештенство, кад ви то тражите – ја одустати нећу“.

На основу те његове реченице, ја и данас сматрам да је много важније шта народ мисли, а не шта одређеним политичким структурама одговара да прикажу као мјеру њихове побједе. Мера њихове побједе је таман онолика колика је била и у претходном временском периоду кад никако нису успијевали да смјене ДПС и њихове сателите- казао је Кривокапић.

Kривокапић се осврнуо и на бурне реакције након његове посјете Патријаршији, наводећи да је неко покушао да га представи као издајника Цркве.

На питање како коментарише то што се позадина те посјете тумачила као покушај државног удара из Београда, премијер Црне Горе каже да није у првим тренуцима размишљао о томе, али да су га касније забринуле информације које је добио.

– Питао сам се како је могуће да један предсједник владе доживи тако нешто. Вјерујте ми, те информације сам добио из пузданих извора. Одазвао сам се позиву специјалног државног тужиоца и рекао сам шта имам. Надам се да ће то бити корисно за читаво друштво, јер ћу тај записник јавно да објелоданим- додао је он.

Према његовим ријечима, вјероватно је неко нешто очекивао, а није добио то што очекује.

– Морам да кажем да сам у петак, прије почетка Сабора, доставио званично писмо његовој светости, патријарху Порфирију, у ком сам образложио све што се тиче Темељног уговора између СПЦ и државе Црне Горе. Мислио сам да је то са моје стране довољно. Захвалио сам се на предлозима и учињеном труду. Већ у понедјељак сам имао информације из више извора, а то сам рекао и на премијерском сату, да неко жели да ме представи као издајника Цркве. Знате, ако се ишта чувало из мјеста из ког ја долазим, то је онда вјера и Црква. Задња станица код које смо се бранили биле су пушкарнице у тим малим сеоским црквама. Не можете очекивати од таквих људи да буду издајници. До сада, у својој историји, ми смо могли много пута то да урадимо, а никад нисмо. Зашто бисмо то урадили сада на једном Сабору? Тада сам схватио да ми се нешто спрема- прича Кривокапић.

Кључни тренутак је био, како тврди, кад је добио позив од једног лидера Демократског фронта који му је рекао да неће бити изабран митрополит и да ће он бити кривац за све.

– Одговорио сам да ја знам шта је истина и да би исторошени политичари и наручени аналитичари требало добро да размисле јесу ли ставили прст у божји сасуд. Тиме је био завршен тај разговор. Kасније, у јутарњим часовима, баш кад сам био у Саборном храму, добио само позив током ког ми је речено да, уколико не дођем у Београд, Јоаникије неће бити изабран за митрополита. Стицајем околности, тај дан сам имао премијерски сат, током ког је била врло жустра расправа са једним лидером ДФ-а. Истог дана моја супруга је завршила на интензивној њези због великог стреса- тврди Кривокапић.

Истакао је да не воли публицитет.

– Моја породица поготово. Ми смо одувијек живјели једним скромним породичним животом. Лично сам спреман да будем на скенеру за свако питање, али је веома непријатно да ми као појединцу, који је ушао у политичке воде, страда породица због тога. Ја сам се опредијелио да се жртвујем и не треба та жртва да буде и читава моја породица. Могу да вам тврдим да моје ћерке, које су од студија у Београду, никада нису имале ниједан проблем. Ми смо васпитани да не одмажемо другима ако не можемо да помогнемо. Међутим, цртање мета је нешто што је недопустиво, без обзира које новине то раде. Зна се да то не доноси добро- наводи премијер.

Истиче да је датум који је предложио за потписивање уговора са СПЦ вјероватно лоше примљен од стране патријарха и одређених епископа.

– Испало је као да ја опструирам договоре који су већ унапријед припремљени. Вјероватно је тек тада схваћено да ја ипак представљам једну државу и да она мора да реагује у складу са законом и Уставом. Био бих недостојан позиције коју обављам да сам у том тренутку потписао Темељни уговор, јер на теорији свршеног чина се не смију базирати односи цркве и државе. Исте вечери, мало после поноћи, ми смо се вратили у Подгорицу и хтели смо да упутимо заједничко саопштење, међутим, његова светост није пристала на то. Те ноћи нико од нас није могао да спава, јер смо били под веома специфичним утиском. Подвлачим да као вјерник осећам обавезу да што пре потпишемо темељни уговор и мислим да су све тачке, које су биле проблематичне, разрешене. Лично сматрам да је све доведено до мкере да може врло брзо да се потпише Темељни уговор.

Према његовим ријечима, никада у историји Црне Горе Срби нису имали боље позиције у институцијама система као што је то сада случај.

– И имаће их још више. Због тога што су били дискриминисани, они нису могли да добију одговарајућа места. Наглашавам да нисам оптерећен питањима ко припада којој вери или нацији, већ ми је битно да ли је неко професионалац, поштен и да ли зна да ради свој посао. Не знам на шта се конкретно мисли под тим, имајући у виду заступљеност припадника српског народа у извршној власти, односно влади.

Поручио је да се не каје за оно што је урадио.

– Мени је задовољство што сам предводио коалицију која се звала „За будућност Црне Горе“ и што је после 30 година диктатуре засијала искра слободе која је верификована 30. августа 2020. године захваљујући којој је прекинута владавина која је заробила ову државу. Ипак, нисам задовољан односом одређених лидера који очито нису дорасли овом историјском тренутку.

Истакао је да су људи из Србије добродошли у Црну Гору и да немају разлога за бригу.

– На Влади смо дуго расправљали око тога да ли пооштримо ниво уласка у Црну Гору за одређене земље, али смо се на крају сви сагласили да то не би требало радити и да границе остану отворене. Дигитални сертификат је једина мјера. Kолико сам разумио, ова велика температура, море и отвореност нису мјеста од великог ризика за пренос коронавируса за разлику од затворених објеката. Kако бисмо имали колико толико контролисану ситуацију, ми смо се одлучили за дигитални сертификат. То је подстакло дио људи да се вакцинише и надам да ћемо ових дана достићи цифру од 40 одсто вакцинисаних, чиме бисмо спреминији дочекали нови талас епидемије. Мјера које смо донијели ће бити на снази до 20. августа, а промјене могу да услиједе само ако дође до погоршања ситуације- закључио је Кривокапић.

Да ли планирате да оснујете странку?

– У овом тренутку је мени забрањено да оснивам странку. Знате да то траје већ од октобра и не престаје до дана данашњег. Основни разлог зашто се са негодовањем посматра та идеја је вјероватно мој лош рејтинг, која иначе никада не провјеравам. Због тога су можда неки застрашени формирањем једне странке која би донијела нешто ново. Ако странка која се оснива нема неку додатну вриједност коју би грађани препознали, онда је боље да се не оснива. Ми у овом тренутку интезивно радимо као влада и не размишљамо кад би требало формирати странку. У сваком случају, ако дође тај тренутак, спремни смо да ухватимо у коштац са тим изазовом. Ми знамо да је на политичкој сцени Црне Горе потребно нешто ново. Шта је то ново, најбоље ће потврдити грађани приликом следећих избора.

Након избора многи су веровали да ништа неће бити исто у Црној Гори. Једна од ствари које су се промениле јесте и ваш однос са поменутим лидерима Демократског фронта. Због чега тај сукоб не јењава?

Ни тада нисам имао посебне везе са лидерима Демократског фронта. Морам да вас подсетим да је током предаје листа за парламентарне изборе, ДФ последњи предао своју и да се половина лидера није појавила на предаји. Ја сам тек после размишљао зашто они нису били присутни. Они су већ тада били незадовољни што се неки професор, који није препознат на политичкој сцени, нашао као вођа коалиције. Не желим да причам о томе да ли је реч о пизми или сујети, али чињеница је да сам ушао у једну искрену и отворену причу како бих допринео одбрани наших светиња. То је био мој повод и од тога нисам одустао ни данас. Током тог 30. августа, кад је остварена изборна победа, поред мене су били двојица лидера из укупно 13 партија, колико их је чинило коалицију „За будућност Црне Горе“. Нисам тада схватао да је у питању неки тихи бојкот, али је све постало јасније касније кад је кренула невјероватна кампања против мене. За њих је основно питање било како да ме елиминишу и како да неко други преузме вођење читаве структуре.

А да ли би све било другачије да сте лидерима ДФ, Андрији Мандићу, Милану Kнежевићу и Небојши Медојевићу понудили конкретне улоге у извршној власти?

То је једна претпоставка о којој је тешко размишљати. Никад не размишљам о томе шта би било кад би било. Уверен сам да је пут који смо изабрали најбољи и да ће он бити потврда мирног и стабилног проласка кроз демократску транзицију и да ће добробит од тога имати сви грађани Црне Горе, а не само једна групација.

Хоће ли опстати влада? Имате ли већину у Скупштини?

Ова влада, иако сви говоре да не постоји, функционише пуним једрима. Радимо у складу са програмом који смо усвојили и планирамо реализацију великог броја пројеката током 2022. године. Наравно, сви имају право, у складу са Уставом, да покрену питање поверања ове владе. Знате зашто га не покрећу? Зато што би се тада још једном показао да лидери ДФ, који желе да сруше ову владу, то не могу да ураде без заједничког контакта са ДПС-ом Мила Ђукановића. Знам поуздано да су одређени посланици ДФ, а можда и њихови лидери, преговарали са ДПС о начину како да сруше Владу Црне Горе и како да се организују следећи избори. Ствари су врло јасне и ово је година кад маске морају да спадну, без обзира колико су се добро прилепиле за образе неких политичара.

Постоји ли бојазан да ДПС Мила Ђукановића поново дође на власт?

Мислим да је ДПС партија прошлости. Ја знам да они припремају терен и да чак у институцијама система имају људе који су задужени да прате активности појединих министарства и читаве владе. Али то ништа не значи, јер је ова влада потпуно транспарентна. Ми немамо проблем са тим да ли неке информације цуре, као што смо имали у почетној фази због великих одлука које смо доносили. Мислим да ДПС тешко може да се опорави од изборних пораза које су доживјели. Народ Црне Горе је препознао шта је брига о грађанима и то је најважније.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО