ГОРЕ ПЛУЋА ХЕРЦЕГОВИНЕ: „Молим вас надлежни, преклињем вас, предузмите нешто!“

ГОРЕ ПЛУЋА ХЕРЦЕГОВИНЕ: Пред нашим очимана нестаје у хектарима вишедеценијска здрава црногорична шума

Метеоролог Недим Сладић написао је да пред нашим очима над подручјем сјеверне и сјеверозападне Херцеговине нажалост нестаје у хектарима вишедеценијска здрава црногорична шума у тешком ватреном пламену који је у сличним размјерама видио само још преврелог аугуста 2012. године у Коњицу.

„Нестају фабрике пријеко потребног кисеоника. Горе плућа Херцеговине. Нестају најбољи пријатељи влаге, који брижљиво упијају кап по кап сву воду, не дозвољавајући земљи да се засити и изазове оно најгоре. Нестају најбољи заштитници од ерозије тла који покрећу бројне проблеме. Читава ендемска биозаједница и читав биодиверзитет је угрожен(а), до те мјере да може отићи у неповрат. Они који модификују и чине специфичним ово уистину прелијепо поднебље“, истакао је Сладић.

Да израсте ново стабло биће потребно 15 до 20 година.
„Чак четвртина нечијег живота. Схватићемо ово након прве обилне кише. Када природна баријера све разорнијим вјетровима постане права вјетрометина. Када крену бројне ерозије тла. Тад ћемо схватити значај наше шуме која покрива скоро 50 % државе. Која нам у коначници чини више користи него штете. Ваљда ћемо схватити да је природа најбољи регулатор свих процеса. Ваљда ћемо се удружити са природом, а не против природе… Ваљда. Мене страшно боли ово гледати. Баш зато што смо сви још 06.08. на вријеме трубили о екстремном ризику од пожара“, истиче.

Иако су изгледи за падавине данас на сјеверу и сјеверозападу Херцеговине синоћ били слабашни, он је написао да се нада најбољем, како у сриједу с умјереном буром не би тек било проблема.

„Молим вас надлежни, преклињем вас, предузмите нешто! Изгубисмо најдрагоцјеније благо које би многе земље биле сретне да га посједују! Знате ли да једно просјечно стабло букве може примити чак до 500 литара воде? Е, видите, ту је његова величина“, рекао је Сладић.

Јабланица, 16.08.2021. БУКА


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО