Џо Бајден ће се данас обратити Американцима због дешавања у Афганистану


Амерички предсједник Џо Бајден је најавио да ће се обратити јавности, а разлог томе јесте талибанско освајање Афганистана.

Како је навео, обратиће се нацији у 15:45 сати по локалном времену (21:45 сати по нашем времену). Његово обраћање је најављено недуго након данашње сједнице Вијећа сигурности Уједињених нација (УН) која је била посвећена ситуацији у Афганистану, а коју су иницирали Естонија и Норвешка.

Између осталог, на сједници је напоменуто да је врло забрињавајући ток догађаја, а у којима су угрожени животи милиона људи. Генерални секретар УН-а Антонио Гутерес је раније позвао Вијеће сигурности да употријеби сва расположива средства за сузбијање пријетњи из Афганистана, а које се могу одразити на цијели свијет.
Страни медији извјештавају да је у земљи хаос од којег велики број грађана покушава побјећи, напустити државу. Међу њима су и они који су покушали ући у један од авиона којима се са аеродрома у Кабулу евакуишу страни држављани. Том приликом неки од њих су погинули.


ЦНН је објавио да су данас амерички војници на аеродрому убили двојицу наоружаних мушкараца. Раније се појавио навод да су талибани женама већ почели ускраћивати права.

Прије него што ће заузети Кабул, предсједник Асхраф Гани је напустио земљу. У међувремену талибани гарантују „ред“.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО