Патријарх Порфирије о Светом Василију Острошком: Био је сав посвећен Богу

Та његова посвећеност огледала се кроз његов подвиг, кроз молитву и пост, али прије свега кроз смирење, милосрђе и повјерење у Бога.

Патријарх Порфирије бесједио је данас у Храму Светог Василија Острошког на Бежанијској коси у Београду о овом великом светитељу, истичући да је читавим својим бићем био посвећен Богу.

„Свети Василије се прије свега у свом животу водио читавим својим бићем и бринуо је о свом унутрашњем здрављу. Био је сав посвећен Богу. Та његова посвећеност огледала се кроз његов подвиг, кроз молитву и пост, али прије свега кроз смирење, милосрђе и повјерење у Бога. Било је много тренутака у којима би се свако саблазнио и у најмању руку питао Бога „Зашто баш ја, зашто баш мене?“, а често би се противио и падао у малодушност. А Свети Василије је прошао и пролазио кроз сва та распећа и прогоне. Међутим, увијек је благодарење било у његовом срцу. И литургија коју ми служимо није ништа друго него благодарење“, казао је патријарх Порфирије.

Све што имамо, каже он, приносимо Богу.

„И само када тако чинимо, како је чинио Свети Василије Острошки, онда можемо на прави начин чути ријечи Христове „Светиње светима“, поручио је патријарх.

In4S


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО