„Од Цетињског манастира ће направити војни штаб, а од Богословије војно училиште“

Фашистички делиријум неодукљанштине

„Не видим начин да се спријече нежељене посљедице осим да се устоличење обави иза зидина неког манастира ван Цетиња“, запријетио је публициста Марко Шпадијер

Илустрација

Власт у Црној Гори, годину послије побједе на изборима, у кризи и пред распадом, није сигурна у подршку СПЦ, па свака њена партијска и експертска фракција настоји да јој се додвори и себи прибави предност кодмоћног мецене“, оцијенио је за Портал Аналитика извјесни аналитичар у најму ДПС-а Марко Шпадијер поводом најављеног устоличења митрополита Јоаникија на Цетињу 4. септембра.

Он сматра да је хиротонисање српског владике у црногорској пријестоници за власт, како је рекао, добар повод да покаже пуну оданост онима који су у њихово име завладали, а СПЦ-у и њеном патријарху да рукоположи пастира над „обесправљеним” православним Србима у Црној Гори за даљу велику мисију стварања „Српског света“.

Како истиче, власт сада настоји да апелима одврати Цетињане од протеста поводом намјераване хиротоније.

„Зар постоји добронамјерна, демократски оријентисана институција Црне Горе која има образа да одвраћа грађане Цетиња и других градова да најоштрије испоље огорчење и протест против чина демонстрације покоравања Црне Горе, обезличавања њеног идентитета и суверности. И то у Цетињском манастиру који је окупиран и на превару отет црногорској историји, држави и црногорским православним вјерницима“, каже Шпадијер и додаје да је Српска православна црква, како је рекао, установила „традицију” да Цетињски манастир „бране” од Црногораца српске паравојне јединице и криминалне групе.

Марко Шпадијер

„Овога пута ће, изгледа, нови митрополит бити уведен у посао у шпалиру пендрека полицајаца и кандила свите српских попова. Како такво хиротонисање може бити достојанстено кад нарушава достојанство Црне Горе, а сви црквени актери су светосавске хоровође који негирају било какву особеност, националност, државни и православни континуитет Црне Горе“, пита се Шпадијер.

Он сматра да хиротонисање владике СПЦ на Цетињу заправо најављује завршни чин посрбљавања Црногораца.

„Донесен је Закон, обављен попис црквене имовине, а сам чин ће убрзати потписивање Темељног уговора. СПЦ је очистила и оно мало тињајућег црногорства које је остало код попова који су били уз бившег митрополита. Цетињски манастир је пројектован за ратни штаб, а Богословија за војно училиште за потребе тоталног разарања Црне Горе“, оцјењује Шпадијер.

Према његовим ријечима грађанима се не може ускратити нити забранити уставно и демократско право да изражавају незадовољство и да протестују против чина који виде као ругање националној традицији, издају своје државе и чин политичке провокације.

„Ризик од сукоба грађанског незадовољства и демонстрације религијскеколонијалне бахатости, којој асистира сила домаће власти, свакако је велики. Не видим начин да се спријече нежељене посљедице осим да се устоличење обави иза зидина неког манастира ван Цетиња“, закључио је Шпадијер.

ИН4С


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО