О. Миајло Бацковић – човјек, ратник и свештеник

Након вишегодишње службе горњогрбаљски парох о. Миајло Бацковић наставиће даљу службу у Епархији будимљанско-никшићкој као шеф кабинета епископа Методија

Од ИН4С 

О. Миајло Бацковић

У суботу, 14.8.2021. године, у Грбљу ће служити Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски господин Јоаникије.

Служба ће се одржати у саборној цркви Свете Тројице на Пелинској Рудини од 9 сати.

На овој служби, дугогодишњи парох горњогрбаљски, отац Миајло Бацковић, захвалиће се својим парохијанима на љубави и жртви коју су заједно поднијели у обнови и одбрани Светиња.

Он ће даљу службу наставити у Епархији Будимљанско-Никшићкој као шеф кабинета епископа Методија.

О. Миајло је један од најпопуларнијих свештеника Српске православне цркве у Црној Гори.

Ријеч је о некадашњем припаднику елитне 63. падобранске бригаде Војске Југославије, који је, као свршени богослов са Цетиња 1997. године, опијен родољубљем и завјетом предака, ступио у часни војнички позив и стао на браник Отаџбине.

На тај начин, јуначко срце о. Миајла сврстало га је у ред оних свештеника-витезова, попут Мила Јововића, Луке Лазаревића и других, чије јунаштво и даље одјекује у вјечности и обасјава пут будућим генерацијама.

О. Миајло је рођен у Јужној Африци. Одрастао је у породици која, изнад свега, његује култ српске и светосавске слободарске традиције. Његов прађед, по коме је добио име, био је перјаник краља Николе који се прославио учешћем у славној бици на Брегалници, због које је одликован Златном медаљом за храброст Милош Обилић.

У више наврата о. Миајло се присјећао учешћа елитне 63. падобранске бригаде у борби за свето Косово и Метохију, међутим, посебан одјек у јавност направио је његов топли и људски однос према мајци чији је син положио живот за Отаџбину и ближње своје.

Ријечи о. Миајла и његов срдачни загрљај мајке пострадалог хероја и даље су један од најсвијетлијих примјера завјетне благонаклоности наше свете Цркве према породицама преминулих јунака и њиховом бесмртном дјелу.

https://youtube.com/watch?v=HAeMwxE_qNg%3Fenablejsapi%3D1%26autoplay%3D0%26cc_load_policy%3D0%26cc_lang_pref%3D%26iv_load_policy%3D1%26loop%3D0%26modestbranding%3D0%26rel%3D1%26fs%3D1%26playsinline%3D0%26autohide%3D2%26theme%3Ddark%26color%3Dred%26controls%3D1%26

Популарност свештеника Миајла Бацковића и велико повјерење које вјерници Српске православне цркве имају у њега, произашла је из његовог доследног светосавског животног пута и, небројено пута, потврђене храбрости и хуманости.

Током прошлогодишње свијетле борбе за одбрану Светиња, о. Миајло је у више наврата хапшен и малтретиран од стране јавне и тајне Ђукановићеве полиције, која је небројено пута пријетила вјерном српском народу да одустане од одбране Крстионице на Михољској Превлаци.

Вјерници чувају Крстионицу на Михољској Превлаци

Међутим, вјерујући народ није одустајао, баш као и њихов парох.

Пркос идентитетском инжењерингу бившег режима, до кога је о. Миајло принципијелно држао, имали смо прилику да видимо и у случају интонирања актуелне државне химне Црне Горе на бројним свечаностима.

Миајло Бацковић, Будва, химна

На питање новинара због чега не устаје на химну, Бацковић је одговорио да је истински антифашиста и прави Црногорац који не пристаје на компромисе са истином и нова тумачења историје.

„Данас када се сјећамо 75 година ослобођења Будве од фашиста било би лицемјерно устати на химну Павелићевог министра Секуле Дрљевића. Ово није чин непоштовања моје Црне Горе, већ начин да укажем на режимске покушаје гажења свега онога што јесте Црна Гора“, рекао је прије непуне двије године отац Миајло Бацковић.

Родољубље пароха горњогрбаљског засијало је и приликом годишњице обиљежавања 19. годишњице злочиначке НАТО агресије на Мурино, када је позвао народ да дође у што већем броју и да покажу да су достојни потомци својих предака.

Мурино, након НАТО бомбардовања 1999. године

„Позивам да дођемо да покажемо да се не бојимо НАТО савеза, да не љубимо ланце, као што их није љубио ни наш Свети ловћенски тајновидац Петар Други Петровић Његош“, казао је тада о. Мијајло.

На крају, морамо истаћи и ријечи о. Миајла у сусрет историјским парламентарним изборима, када је упутио пастирску опомену народу Црне Горе, да гласањем за странке које прогоне Цркву, преносе проклетство на себе и своје потомство.

„Сви они који буду гласали за странке које су изгласале ово безакоње, на себе и на своје породице преносе проклетство Светог Василија. То морам да кажем као свештеник, да исповиједим и сачувам ваше душе. А, ви, који сте дошли овдје по службеној дужности, да знате: Земаљско је за малена царство, а небеско увијек и довијека“, поручио је о. Миајло.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО