У Бијељини откривена биста генералу Дражи Михаиловићу

У Бијељини је данас откривена и освештана спомен-биста генералу Драгољубу Михаиловићу на тргу који носи његово име и одата почаст овом начелнику Штаба Врховне команде Југословенске војске у отаџбини и министру војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије у Другом свјетском рату.

Спомен-бисту свечано је открио генералов унук Војислав Михаиловић.

Уз име и годину рођења и смрти генерала Михаиловића /1893-1946/, на спомен-обиљежју је исписано: „Министар војни, вођа покрета отпора, без гроба“.

Академик Матија Бећковић, члан Крунског савјета и изасланик престолонасљедника Александра Другог Карађорђевића, рекао је у бесједи да је генерал Михаиловић вођа првог покрета отпора у Европи, легендарни херој и трагични јунак, најодликованији и најобразованији српски официр који је служио три краља. С двојицом је, каже Бећковић, водио побједничке Балканске ратове и прошао библијску Албанску голготу и био први вођа покрета отпора у историји који је био уцијењен и за којим је била расписана потјерница, што је назвао пародијом историје.

– Бисте генералу Михаиловићу откривене су широм слободног свијета, а однедавно и у његовој земљи. Прије 70 година у Чикагу, а данас и у Бијељини. Слава и покој Дражи и браћи погинулој на двије стране, у истом часу, за исту земљу – поручио је Бећковић.

Академик је рекао да је одлука некадашњег британског премијера Винстона Черчила да се на крају рата одрекне генерала Михаиловића у корист маршала Јосипа Броза Тита била за судбину српског народа једна од најкобнијих у његовој историји.

Он каже да се чини да је унеколико тако и данас, подсјећајући да је британска влада недавно предлагала резолуцију о „геноцидном српском народу“, оном који је неколико пута био предвиђен за уништење, оном једином у Европи за кога су нацисти прописали квоту сто за једног.

– Безгробни командант безгробне војске дао је за свој народ све што жив човјек може дати. Двије године касније, амерички предсједник Хари Труман га је одликовао Легијом за заслуге, не само због спасавања 540 америчких пилота, него и због допринса савезничког побједи. Ова одлука је објављена 23 године касније, орден уручен након 38 година његовој кћерки Гордани – навео је Бећковић.

Академик је истакао да су генерала Михаиловића одликовала три америчка предсједника, али није још ниједан српски, те додао да је Скупштина Србије законом изједначила два антифашистичка покрета отпора, а суд је ранију, комунистичку пресуду Михаиловићу прогласио ништавном.

У име Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија, на свечаности је говорио старјешина Саборног храма у Бијељини Драган Пејчић, који је рекао да је овим догађајем исправљена неправда према генералу српске војске и онима који су се борили да у школи буде вјера, да у војсци буде родољубље, да у политици буде поштење и да у држави буде Божији благослов.

Биста генералу Михаиловићу дјело је академског вајара из Бијељине Зорана Јездимировића.

СРНА


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО