Шербеџија: Теслу ставити на хрватску кованицу евра, да се зна да су Срби као народ овдје постојали

Глумац Раде Шербеџија рекао је како је добра идеја да се једно од највећих научних имена Никола Тесла нађе на хрватској кованици евра. Он је у интервјуу за Јутарњи лист рекао да то што прије треба урадити.

“Треба пожурити с тим, јер мислим да ће Американци то ускоро учинити. Они, наиме, желе да прогласе Теслу правим Американцем. Наравно да би било добро да Тесла у Америци добије позицију коју заслужује, као вјероватно један од највећих научника у историји човјечанства, али ја бих ипак волио да Тесла буде прије свега на кованици Хрватске, јер то је земља у којој је рођен и то би био доказ да је тај народ, то јест Срби из Хрватске, чији је Тесла представник, овдје постојао и да још има мало наде да не потоне у заборав”, рекао је Шербеџија.

Комисија за новац Хрватске народне банке утврдила је коначан предлог мотива за будућу хрватску кованицу еура и то шаховницу, географску карту Хрватске, куну, глагољицу и Николу Теслу.

Огласила се и Народна банка Србије рекавши да би стављање лика Николе Тесле на националну страну кованице еура, представљало присвајање културног и научног насљеђа српског народа.

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да Србија може имати став у вези са избором Николе Тесле као мотива на будућим хрватским кованицама еура, али да нема утицај, док је предсједник Хрватске Зоран Милановић изјавио да је Тесла у Србији био краће него он у посјети Оклају.

Потпредсједник Владе Хрватске Борис Милошевић рекао је да подржава предлог да Никола Тесла буде на будућим хрватским кованицама еура и нагласио да је Тесла симбол који Србе и Хрвате спаја с цијелим свијетом.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО