„Само нешто ЧЕКАШ, плату, летовање, па мужа, па да отплатиш кредит… И шта си радио? Ништа“

„Само нешто ЧЕКАШ, ПЛАТУ, летовање, па мужа, па да отплатиш кредит… И шта си радио? Ништа“: Речи Моме Капора које ће вам помоћи да не ПРОТРАЋИТЕ ЖИВОТ


Кајање може доста да вам поквари срећу. А кајање због ствари које нисте пробали, покушали је најгоре. Књигу „Белешке једне Ане“ Момо Капор је писао почетком седамдесетих, поглавља су излазила у тада једном од најпознатијих женских магазина „Базар“. Он је писао о животу своје ћерке тинејџерке у Београду, али кроз причу о ћерки изнео је сва своја мишљења. А ово је једно, једно о чекању.

“Чему би уопште живот требало да води? Кад већ хоћеш да чујеш шта мислим о томе, рећи ћу ти: само без аплауза, молим! Нећу да утуцам овај свој животић у неком неперстаном чекању. Шта радиш целог боговетног дана, само нешто чекаш? Плату, вечеру, пролеће, летовање, зиму, да проври ручак, да се угреје пећ, матуру, па факултет, па мужа, па децу, па унуке, па кишу, па сунце, па да престане ветар, па да отплатиш кредит, па да ти се очисте досадни гости из куће, па да поче представа, да почне нека телевизијска масажа – и шта си радио? Ништа! Непрестано си неког ђавола чекао и он је стварно стигао једног дана, тај ђаво, мислим, али sorry, било је већ касно. Хоћу да ми се све дешава одмах. Ево сада! Хоћу да ћутим и слушам музику која ми се допада и да ништа не чекам, већ само да постојим, тако некако – да осећам руке, ноге, зубе, непце, косу; једном речју оћу да баш сад живим, ако си разумео шта оћу да кажем?”

Можда вас занима
Освојио вас је речима и талентом: Сад је време да видите најлепшу фотографију Моме Капора!
Цитат из књиге „Белешке једне Ане“


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО