ПРЕДАВАЊЕМ ОЦА ГОЈKА ПЕРОВИЋА ВЕЧЕРАС ПОЧИЊЕ ОБИЉЕЖАВАЊЕ 80 ГОДИНА ОД СТРАДАЊА ПРЕБИЛОВАЧKИХ МУЧЕНИKА

Предавање ректора Цетињске богословије О. Гојка Перовића почиње у 19.30 у амфитеатру Храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима код Чапљине.

Пребиловци и Епархија захумско-херцеговачка и приморска ове године обиљежавају 80 година од страдања Пребиловачких и доњохерцеговачких мученика.

Обиљежавање овог празника почиње сјутра, а завршава се у петак 6. августа, када ће бити служна Света архијерејска литургија у Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцима.

Обиљежавање празника Пребиловачких мученика почиње предавањем ректора Цетињске богословије Гојка Перовића у амфитеатру Храма Васкрсења Христовог у Пребиловцима код Чапљине.

– Дан након тога имамо промоцију књиге о страдању Срба чапљинског краја у Првом свјетском рату, а након тога гостовање тројице историчара – навео је Марко Гојачић, парох чапљински.

Централна прослава празника Пребиловачких мученика је у петак, када ће Свету архијерејску литургију и помен за око 4.000 пострадалих Срба из Пребиловаца и доње Херцеговине, служити Епископ захумско-херцеговачки и приморске г. Димитрије.

Пребиловци код Чапљине симбол су страдања српског народа на овим просторима. У овом селу су 1941. година страдале читаве породице. Усташе су убиле и бациле у јаму у Шурманцима, више од 850 Пребиловчана, највише жена и дјеце. Овај злочин је у бившој Југославији прикриван, а 1961. године јаме у које су бацани Срби су забетониране.

Откопавање 13 јама почело је 1990. године, а кости више од 4000 Срба 4. августа 1991. године су сахрањене поред храма у Пребиловцима. Припадници хрватских паравојних формација крипту са костима убијених Срба минирали су у јуну 1992. године.

По повратку Срба у Пребиловце након 2000. године, остаци костију Пребиловачких новомученика су сакупљени и сахрањени у обновљеној крипти Храма Васкрсења Христовог.

Извор: Митрополија црногорско-приморска


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО