Највеће етничко чишћење послије Другог свјетског рата: Годишњица злочиначке „Олује“ и геноцида над Србима у Крајини!

Одлука о почетку акције “Олуја” је на предлог тадашњег команданта сектора Југ хрватског генерала Анте Готовине, донијета на Брионима 31. јула 1995

Данас се навршавају 26 године од почетка злочиначке хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ у којој је погинуло и нестало 1.853 Срба, а са вјековних огњишта протјерано најмање 220.000 становника некадашње Републике Српске Крајине.

„Олуја“

У хрватској-војно полицијској акцији “Олуја” августа 1995. која је започела 4. августа масивном операцијом оружаних снага Републике Хрватске, уз подршку НАТО, као и јединица Хрватског вијећа одбране и Армије БиХ , извршена је агресија на простор Републике Српске Крајине, односно сјевер Далмације, Лику, Кордун и Банију.

До агресије је дошло упркос чињеницама да се та област налазила под заштитом УН-а, као сектори “Југ” и “Сјевер”, као и да су представници Републике Српске Крајине у Женеви и Београду прихватили предлог међународне заједнице о мирном разрешењу.

Међу страдалима, према подацима Веритаса, налази се 1.196 цивила, од којих су око три четвртине били старији од 60 година.

Међу жртвама се налази 544 жена, од којих су око четири петине биле особе старије од 60 година.

Одлука о почетку акције “Олуја” је на предлог тадашњег команданта сектора Југ хрватског генерала Анте Готовине, донијета на Брионима 31. јула 1995.

На слици се види хрватски војник који у избегличкој колони малтретира и понижава српску старицу

На том састанку у Титовој вили на Брионима, предсједник Хрватске Фрањо Туђман је јасно дефинисао циљ операције поручивши да треба нанијети “такве ударце Србима да практично нестану с ових простора”.

У првостепеној пресуди хашког Трибунала, априла 2011. било је оцијењено да је “Олуја” била удружени злочиначки подухват, на челу с тадашњим предсједником Туђманом, чији је “циљ био присилно и трајно уклањање српског становништва и насељавање тог подручја Хрватима”.

Трибунал је другостепену пресуду донио 17. новембра 2012. и њоме ослободио кривице хрватске генерале Готовину и Младена Маркача.

У злочиначкој операцији „Олуја” учествовало је 138.500 припадника хрватске војске, МУП-а и Хрватског вијећа обране. Тим снагама су се, према хрватским изворима, супротставиле српске снаге од око 31.000 војника.

Војна акција „Олуја” убраја се у једно од најсуровијих етничких чишћења на подручју бивше СФРЈ.

Портпарол Стејт департмента Ричард Баучер изјавио је 2002. да су САД имале одређена сазнања да су припреме за акцију „Олуја” у току, али да нијесу биле „умијешане у планирање или извођење те операције”. То је поновио и бивши амерички амбасадор у Загребу Питер Галбрајт на суђењу Слободану Милошевићу у Хагу.

У мају 2007. Галбрајт је у интервјуу хрватској телевизији рекао да вјерује да су хрватске власти биле умијешане у злочине.

Oluje
Геноцид над Србима и протјеривање са вјековних огњишта

„Нико не може порећи да су се злочини након ‘Олује’ догодили, укључујући и кораке чији је циљ био спречавање повратка Срба”, рекао је Галбрајт.

Државна церемонија поводом обиљежавања 26 година од прогона Срба у акцији „Олуја“

Централни скуп поводом 26. годишњице прогона и страдања Срба у “Олуји”, биће одржан сјутра, у насељу Бусије код Београда, у којем углавном живе избјеглице из Хрватске и Босне и Херцеговине.

Како се наводи у најави, Дану сјећања на све страдале и прогнане Србе у “Олуји” присуствоваће и предсједник Србије Александар Вучић, а скуп почиње у 19.30 часова.

Поводом годишњице страдања Срба у акцији „Олуја“ 5. августа у Цркви светог Марка у Београду биће служен помен жртвама.

Вучић је раније изјавио да сви министри буду на обележавању српског страдања у “Олуји”.

“ Коме море буде прече од обиљежавања страдања српског народа, нема потребе ни да се враћа са одмора“,  поручио је предсједник Србије.

Комесаријат за избјеглице и миграције Републике Србије саопштио је, поводом годишњице „Олује“ да је то „један од најтежих и најтужнијих дана за српски народ, дан за сјећање, за парастосе и помене, за паљење свијећа и туговање за више од 1.700 погинулих и несталих, од којих се за 770 ни дан данас не зна где им је гроб“.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин изјавио је да је “Олуја” била “највеће етничко чишћење почињено послије Другог свјетског рата”, за које како је рекао, “до данас нико није одговарао”.

Он је казао, јавља агенција Бета, да “Србија коју води предсједник Александар Вучић никада тај злочин према Србима неће заборавити и престати да инсистира на правди и казни за злочинце”.

– Јака и стабилна Србија стоји уз сваког свог сународника ма гдје он да живи. Никада се више неће поновити Олуја и никада више српски народ у колонама неће напуштати своје домове, мјесто где је рођен“, рекао је Вулин после састанка са Жунићем.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО