Додик: Дошао тренутак да се на сто ставе све преваре и изневјерена очекивања

БАЊАЛУКА – Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да само снажна концентрациона влада у Републици Српској, коју би чинили предсједници политичких партија, може доносити брзе и оперативне мјере за многа питања која у међувремену буду отворена, те убрзати доношење политичког рјешења.

Додик сматра да се актуелна криза неће завршити само наметањем једне одлуке, те да ће на нивоу владе бити потребно доносити брзе и оперативне мјере, за шта је концентрациона влада најбоље рјешење.

„Моја идеја је била да ми сви предсједници политичких партија будемо чланови владе. Та влада би се, пошто је концентрациона, концентрисала на актуелна питања и статус Републике Српске. Односила би се према свим досадашњим рјешењима, а виђели бисмо и на који начин би могли ојачати нашу позицију“, рекао је Додик за РТРС.

Он истиче да је сада дошао тренутак да се на сто поново ставе све преваре и изневјерена очекивања, као и ствари које се у националном и државном смислу нису исплатиле Републици Српској, а снагу за то има концентрациона влада.

„Нико није одбио то, остало је отворено питање, можда је то одбио овај тренутак, можда неки људи то нису до краја разумјели. Неки кажу да се Додик препао. Ја сам човјек који се не боји у том неком смислу, али нек буде да они /опозиција/ имају своје право на мишљење“, рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Додик је увјерен да ће ово получити да ће Српска врло брзо доћи у ситуацију да изађе из система индиректних опорезивања на нивоу БиХ и да ће донијети сопствене законе о индиректним порезима и формирати службу која ће прикупљати порезе за простор Републике Српске.

Он је додао да би та стопа пореза била иста као и у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

„Ми ћемо онда, као што је предвиђено Дејтонским мировним споразумом за финансирање три министарства на нивоу БиХ дати неких 10 до 15 милиона, а све остало иде Српској. Не треба нико да сумња да ми нисмо способни или спремни за тако нешто. Ми смо на то раније дали сагласност коју можемо повући“, нагласио је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је истакао да Република Српска тим потезима не излази из Дејтонског споразума, већ да иде ка ономе што јесте Дејтонски мировни споразум.

„Неки ће рећи авантуризам, али ја мислим да је ово тренутак који то тражи. Нема никакве бојазни од насиља, никакве мобилизације неће бити. Ја сам потпуно увјерен да ће ово питање бити ријешено политички, или неће бити ријешено никако“, навео је Додик, додајући да би брзину политичком рјешењу дала концентрациона влада.

Упитан имају ли грађани разлога да брину уколико дођу позиви од Тужилаштва БиХ због кршења допуна закона које је наметнуо високи представник, Додик је одговорио да је ово екстремна ситуација и да постоји брига, али да ће бити заштићени сви познати случајеви.

„Ових дана разговарамо о начину како ћемо заштити људе који буду процесуирани и како да им пружимо правну и физичку заштиту уколико буду хапшени и привођени. Ми смо рекли да то не поштујемо и немамо ниједног другог разлога. Ово ће довести до тога да ћемо рећи да се одлуке Суда и Тужилаштва БиХ не примјењују на простору Републике Српске и за то нам је потребна концентрациона влада или снажно јединство“, рекао је Додик.

Он је додао да ће се када те одлуке буду донесене, Бошњаци позвати на витални национални интерес, што ће довести да ће Српска кроз уставне промјене укинути Вијеће народа које није ни предвиђенмо Дејтонским споразумом, већ га је наметнуо некадашњи високи представник Волган Петрич.

Додик је истакао да Република Српска нема финансијских изазова, већ да се налази у инвестиционом замаху.

„Када би неко вечерас прогласио да је Република Српска самостална, ми за разлику од Федерације БиХ можемо да живимо као држава и имамо за то спремне законе“, рекао је Додик и додао да је економија Српске за разлику од ФБиХ далеко на здравијим основама.

Додик је навео да је Република Српска у првих шест мјесеци ове године имала повећане приходе на позицијама директних пореза и доприноса 18 одсто или 196 милиона КМ више него лани, док на позицији индиректних пореза у распођели између Српске и ФБиХ овога пута највећа стопа иде према Републици Српској.

Он је додао да је Српска имала повећани извоз у првој половини године у односу на лани за 28 одсто, те највећу стопу покривености увоза извозом од преко 80 одсто.

„Република Српска има највећи број запослених икада, повећане су јунске плате која је премашила просјек од 1.000 КМ у условима пандемије вируса корона, те највећу загарантовану плату“, истакао је Додик.

Он је рекао да је укупна задуженост Републике Српске износи 53 одсто, а јавни дуг износи 41 одсто.

БиХ нема високог представника, Шмит се лажно представља
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да не постоји високи представник у БиХ и да се Кристијан Шмит лажно представља.

„Шмит је неизабрани странац који се овђе лажно представља да је високи представник без мандата страна потписница Анекса 10 који уводи високог представника кроз дејтонски систем у БиХ“, рекао је Додик у интервјуу за РТРС.

Додик је истакао да нема обавезу да буде у Предсједништву БиХ и да се састане са Шмитом, јер се појављује као лажно представљени високи представник.

„Да се Шмит појавио у Предсједништву БиХ као бивши посланик њемачког парламента или бивши савезни министар кога као пријатеља ових простора интересује ситуација у БиХ, ја бих данас био тамо“, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ истиче да му није јасно кога представља Шмит и ко је њему у име БиХ дао мандат да вуче БиХ у ЕУ, јер су европске интеграције постављене на свој пут и дошло се до тога да се требају испунити неки услови да би се добио кандидатски статус.

„Усвојен је механизам координације који јасно предвиђа и на који начин се требају договарати различити нивои власти у вези европског пута“, рекао је Додик.

Он је истакао да је европски пут ствар људи у БиХ, а не високог представника, истичући да начин на који они то воде показује да они неће БиХ на европском путу.

Српски члан Предсједништва БиХ је рекао да Република Српска ништа не опструише, јер њени политички представници нису изашли из органа БиХ, већ су навели да неће одлучивати у органима БиХ.

Додик истиче да се проблематизује Република Српска и поред чињенице да Федерација БиХ нема изабрану Владу три године и да у том ентитету не може ништа да функционише без посредовања међународне заједнице.

Он је подсјетио да високог представника нема у општим одредбама Дејтонског споразума нити у Уставу БиХ, односно Анексу 4, нити у било којем другом анексу.

„Високи представник је давно завршио мандат у БиХ и он је по свим процјенама требало овдј дае да буде годину дана“, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ истиче да се високи представник 20 година лажно представљао као високи представник међународне заједнице у БиХ, указујући да је он међународни представник страна потписница Анекса 10.

Додик је оцијенио да је Шмит нелегитимно изабран за високог представника како би у БиХ створио што гору ситуацију и да би људи наставили да напуштају ове просторе и одлазили у Њемачку да буду мануелна радна снага.

„Његова прича је да је дошао да заустави одлазак људи. Па он је и постављен да би људи одлазили. Вама требају људи и хоћете да направите овдје што гору ситуацију – зато и намећете законе – да би била што гора ситуација и охрабрили се људи да одлазе у Њемачку и тамо буду мануелна радна снага“, рекао је Додик.

Он је своју тврдњу поткријепио чињеницом да се прије 10 година није могло добити нити једно радно мјесто у Њемачкој.

„Молио сам /канцелара Ангелу/ Меркел да ми додијели 40 деташмана за раднике једне фирме из Теслића, па то нисам добио. Гледајте шта се сада ради, а тврде да смо ми ти који су неспособни да задрже људе. Не дозвољавају нам приступ финансијском тржишту, они управљају овим простором. Намећу нам одређена рјешења“, рекао је Додик.

Када је ријеч о ставовима Руске Амбасаде у БиХ, Додик сматра да је она реаговала јер је виђела јасну одлучност Републике Српске у погледу отпора наметнутом рјешењу.

„Не водимо дијалог са Русима на ту тему. Када се сретнемо то само констатујемо. Русија упорно настоји да заштити међународно право“, рекао је Додик и подвукао став те земље и приликом расправе о именовању Кристијана Шмита у Савјету безбједности УН.

Додик је истакао да је одлука бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка о наметању допуна Кривичног закона БиХ, којима се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца“ проузроковала озбиљну политичку кризу у БиХ.

„Криза је резултат многих изгубљених очекивања, прије свега, нас за један објективан приступ који треба да има међународна заједница, а он се срушио чињеницом да је неко посегнуо да наметне закон без овлаштења“, истакао је Додик.

Он истиче да се о садржини закона може причати, али да је чињеница да је неко наметнуо закон, а да на то нема право и да један дио БиХ сматра да је то у реду.

„Ми у Републици Српској сматрамо да то није у реду и не желимо то да подржимо“, рекао је Додик.

Поводом усвајања Закона о допуни Кривичног законика Републике Српске и Закона о непримјењивању одлуке високог представника у Народној скупштини Српске, Додик је рекао да треба озбиљно узети у разматрање закључке парламента, јер је Српска страна потписница Дејтонског споразума.

Додик је рекао да Република Српска има снагу у Народној скупштини, која је озбиљно тијело које не могу тако олако да занемаре.

„Сада се покушава да се Српска, као страна, елиминише у преговорима и да јој се намеће неки Шмит као високи представник“, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ истакао је да је Српска раније препознала намјере за октроисањем и „набацивањем личности“.

„И ми треба да зажмуримо и да се препаднемо јер је високог представника послала /њемачки канцелар/ Ангела Меркел. Нећемо на то да ћутимо, јер је Меркелова морала знати да Савјет безбједности именује високог представника“, рекао је Додик.

Он је указао да је човјек који прихвата да дође са крњим легитимитетом спреман свашта да уради.

„Ако му дамо сагласност да тако нешто ради према нама, ми смо пристали на све оно што он учини. У супротном ако не пристанемо на његов избор и легитимитет ми не пристајемо ни на један његов потез“, рекао је Додик.

Он је поновио да је поносан на Народну скупштину и предсједнике политичких партија из опозиције и власти у Српској, јер су јер су имали довољно сазнања да препознају опасност тренутка који је створен на овај начин.

„Највећи залог ове наше борбе је политичко јединство. Ако имамо то имаћемо и снагу. Шта год било појединцима, а вјерујем да сам први ако буде неког одстрела… Ја ћу издржати! Нисам сигуран да и власт и опозиција има комодитет да из овог изађе“, рекао је Додик.

Он је напоменуо да народ Републике Српске будно прати дешавање и није спреман било коме да прашта нити мале сегменте одступања од јединства, чега је, како је навео, свјесна и опозиција.

Додик истиче да је тема „негирања геноцида“ изабрана, јер се жели на глобалном нивоу поново покренути прича о томе како су Срби непослушни и лоши момци, те да према њима треба предузети мјере.

„Сматрају да је сасвим довољно да дође неки неизабрани странац какав је Шмит и да би то сутра требало да буде логично. То је неприхватљиво“, рекао је Додик.

Када је ријеч о причи о наводном геноциду, Додик каже да се стално може чути да странци кажу да је то индивидуална одговорност.

„Они су све људе за које су сматрали у Републици Српској да су индивидуално одговорни за причу о злочинима у Сребреници према Бошњацима пресудили и људи су на издржавању казне“, рекао је Додик.

Он је навео да као човјек не може да прихвати да се неко од припадника српског народа квалификује као човјек који је починио геноцид, јер је и Институт „Симон Визентал“ саопштио да се тамо десио злочин и да није био геноцида.

Руководство Србије данас има најбољи однос када је ријеч о РС
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да руководство Србије данас има најбољи однос и највеће разумијевање када је ријеч о Републици Српској.

„И ми треба да схватамо њихову међународну позицију. Савршено добро знају да на економским пројектима и питањима и сарадњи са нама не смије да буде било какве препреке, нити то може било ко да забрани“, рекао је Додик.

Он је истакао да ће руководства Српске и Србије сутра у Београду разговарати о међународним притисцима, али и проблемима у вези са изградњом Хидроелектране /ХЕ/ „Бук Бијела“, те аеродрому у Требињу и другим економским пројектима.

„БиХ умјесто да нам је подршка да изградимо ХЕ Бук Бијела након 40 година планирања, они су одлучили да нама то онемогућавају. И морамо да нађемо рјешење за то“, рекао је Додик за РТРС.

Додик је истакао да је Србија у овом тренутку најмоћнија држава на Балкану, што прије 10 година није било тако, те да је предсједник Србије Александар Вучић подигао земљу политички на међународном плану, а регионално је поставио као најмоћнију у економском, политичком и војном смислу.

„Радује ме као Србина да данас чујем да ће 10 земаља повући признање Косова. У сваком случају, Србија показује да може сама, да има снажног вођу, да се развија, гради ауто-путеве, болнице, повећава просјечне плате. Сада када показује способност да може да напредује, сада је заустављају“, рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва сматра да се поново отвара проблем Републике Српске пошто Србија неће рјешавати проблем Косова на начин како је Запад наумио.

Извор: СРНА


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО