Данас је Свјетски дан лубенице

Скоро да не постоји особа која не воли лубеницу.

Свјетски дан лубенице обиљежава се 3. августа, искористите овај дан да се освјежите и поједете коју кришку. Уз то што је примамљивог укуса, боје и мириса, постоји неколико освјежавајућих разлога зашто јести лубеницу цијело љето!

Већину лубенице чини вода и то чак високих 92 %, али уз то што доприноси цјелодневном уносу текућине, организам опскрбљује и многим нутријентима. Сочна лубеница је извор витамина А, Б6, Б1 и витамина Ц, магнезијума, влакана, а садржи само 30-ак калорија на 100 грама. Одличан је извор ликопена, пигмента који лубеници даје карактеристичну розо-црвену боју, те пружа снажну антиоксидативну заштиту. Висок ниво ликопена штити ћелије од оштећења и смањује ризик од срчаних болести. Такође побољшавају циркулацију и смањују накупљање вишка масноће. Надаље, лубенице доприносе снижавању крвног притиска.

Ако нисте знали, кошпице и кора лубенице је јестива, у Азији се лубенице киселе, а Јапанци узгајају квадратне облике лубеница првенствено ради лакшег складиштења. Према Гинисовој књизи рекорда најтежа лубеница тежи 159 кг и узгојио ју је Крис Кент из САД-а у 2013. години.

Искористите овај дан да се освјежите и поједете једну или више кришки ове једногодишње биљке коју обожавају и стари и млади.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО