„СВАКИ КОРИСНИК ЋЕ ДОБИТИ ТРИ ЛИТРА УЉА“ Министарство финансија и социјалног старања обезбјеђује уља за социјално угрожене


Министарство финансија и социјалног старања обезбјеђује додатне количине уља за социјално угрожене
„Корисницима материјалног обезбјеђења, 8.164 корисника, пензионерима са најнижом пензијом, 16.343 корисника. МФСС ће у те сврхе обезбједити додатне количине“, каже се у саопштењу


Корисницима материјалног обезбјеђења и пензионерима са најнижом пензијом биће додиљено по три литра уља, саопштено је из Министарства финансија и социјалног старања (МФСС).

Наводи се да је тај ресор након анализе донио одлуку да се уље додијели двијема групама.

„Корисницима материјалног обезбјеђења, 8.164 корисника, пензионерима са најнижом пензијом, 16.343 корисника. Сваки корисник добиће три литра уља. МФСС ће у те сврхе обезбједити додатне количине“, каже се у саопштењу.

Подсјећа се да је на приједлог Министарства економског развоја, Влада опредијелила 64 хиљаде литара уља, које је набављено истовремено са пшеницом из увоза и уписано као државна имовина, за помоћ најугроженијем становништву имајући у виду тенденцију раста увозних цијена овог производа.

Указује се да је још једна мјера коју је Влада донијела ограничење малопродајне цијене пшеничног бијелог хљеба, чиме је заустављен раст цијена ове најважније животне намирнице.

Наводи се да је максимална цијена пшеничног бијелог хљеба од 500 до 600 грама је 50 центи, односно 40 за хљеб грамаже од 300г до 400г.

Истиче се да је поред додјеле уља и ограничења цјене хљеба, МФСС покренуло пројекат “Социјални бон” у оквиру којег ће грађани у стању социјалне потребе моћи да добију социјалне бонове за куповину у трговинама изабраним на јавном позиву.

„Овај бон је намијењен грађанима у стању социјалне потребе који ће у вриједности од 30, 50 и 100 еура моћи да у маркету који изаберу, купе намирнице у тој вриједности“, објаснили су из МФСС-а.

Како су објаснили са маркетима одабраним кроз Јавни позив уговори ће бити потписани наредне седмице, а при том и објављени додатни попусти које ће маркети пружити корисницима социјалних бонова.

Наводи се да је Влада од уласка у мандат, повећање животног стандарда грађана видјела као један од кључних приоритета.

Оцјењује се да је пораст цијена прехрамбених производа евидентан на глобалном нивоу, а као посљедица тога поједине категорије намирница биљеже двоцифрен, па чак и троцифрен процентуални раст у односу на прошлу годину.

Истиче се да су на раст цијена утицали многобројни фактори који су узроковани пандемијом, услијед чега је дошло до повећања цијене транспорта, али и раста цијена неопходних репроматеријала.

„Влада, као и надлежна министарства прикупљају податке и анализирају марже у трговини како би имали свобухватан увид у све факторе који утичу на формирање цијене основних животних намирница и у складу са тим ефикасно наставили да дијелују на стабилизацију цијена“, поручили су из МФСС-а.

Вијести


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО