Бесмртни јунаци добили обиљеже за вјечно сјећање у Заваиту код Фоче

У Заваиту код Фоче данас је освештан споменик за 37 српских бораца и цивила из ове фочанске мјесне заједнице, који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

На споменик у дворишту некадашње Основне школе у Заваиту уписана су имена 32 борца, који су погинули на ратиштима широм Српске, те петоро цивилних жртава.

Освештању споменика присуствовала је и Милица Аврам, мајка Миломира Аврама, који је 1994. године, у 21. години, погинуо на планини Трескавици.

– Захваљујем се свима који су учествовали у изградњи споменика. Хвала што су се сјетили омладине која је изгубила животе, посебно младића који иза себе нису оставили породицу и потомство, а њих је много. Знам да је свима тешко, али најтеже је мајкама које су изгубиле неожењене синове, који су са собом однијели све – кроз сузе каже Милица.

Снагу за живот дају јој њене кћерке од којих је добила унучад.

Међу цивилним жртвама из Заваита је четворочлана породица Секуловић – брачни пар и њихово двоје дјеце – двогодишња Данка и шестогодишњи Предраг.

Они су погинули почетком рата. Убила их је мина на путу од Фоче према Заваиту.

Њихова рођака Бранка Саламадија срећна је што су добили споменик.

– Данкини и Предрагови родитељи били су, такође, веома млади. Имали су 30 и 31 годину. Захвална сам Мјесној заједници што је изградила споменик и надам се да ћемо се овдје често окупљати да им одамо почаст, да их никада не заборавимо – рекла је Саламадија.

Предсједник Одбора за изградњу споменика и предсједник Мјесне заједнице Заваит Вукола Секуловић поносно истиче да је помоћ пристизала са свих страна и да је с данашњим прилозима у градњи учествовало око 300 донатора – појединаца, предузећа, јавних установа.

Он се свима њима захвалио, наводећи да ће укупна вриједност радова, када се заврши уређење околног простора, износити 40.000 КМ.

– Ово је наш најскромнији дуг за погинуле. На плочи су сви борци са Заваита, без обзира гдје су погинули, на сарајевском или фочанском ратишту, на Осаници, Трескавици … Ово је свијетао примјер како народ може сам, аматери, без професионалаца, без грађевинских инжењера, да се одужи својим погинулим борцима, да им дигне споменик – истакао је Секуловић.

Њему су на данашњој свечаности мјештани Заваита поклонили гусле, као знак захвалности на посвећености и истрајности у градњи споменика.

Мјесна заједница Заваит споменик је изградила заједно с Организацијом породица погинулих бораца општине Фоча.

– Драго ми је да ће се народ убудуће окупљати на овом мјесту, гдје ћемо да служимо парастос за погинуле борце, за наше хероје, којима дугујемо нашу слободу, самим тим и наше животе – рекао је предсједник ове организације Јанко Филиповић.

Споменик је подигнут у дворишту некадашње школе, грађевине која је прилично оронула, а која ће, како је речено на данашњој свечаности, бити обновљена и служиће за потребе будућег парка природе, који је у оснивању.

Међу бројним гостима, отварању споменика присуствовали су начелник општине Фоча Милан Вукадиновић и народни посланик Споменко Стојановић, који су обећали да ће наставити да инсистирају код надлежних републичких органа да се овом крају посвети више пажње.

То се прије свега, како су навели, односи на реконструкцију регионалног пута Фоча-Заваит-Челебићи и оснивање парка приоде, за шта су већ покренуте одређене активности.

Након освештања споменика и прастоса за погинуле, приређен је културни програм у којем су наступили народни гуслари.

СРНА


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО