Судија Благојевић поднио оставку: Не желим да трпим насиље ОХР-а и Валентина Инцка

Милан Благојевић, судија Окружног суда у Бањалуци како је и најавио, поднио је Високом судском и тужилачком савјету БиХ оставку на функцију судије.

“Послије најновије противправне одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка, од 23. јула 2021. године то насиље не желим више да трпим нити да будем судија у правосуђу у којем се од судова на противправан начин захтјева да штити насиље ОХР-а”, написао је Благојевић у тексту оставке коју је данас послао Високом судском и тужилачком савјету БиХ.

У даљем тексту, Благојевић од ВСТС тражи да на првој наредној сједници, а у складу са Законом о ВСТС-у донесу одлуку и утврде престанак његовог судијског мандата, пишу Независне.

Иначе, Благојевић је једини судија у Босни и Херцеговини који је одбио да суди по наметнуом закону. Он је у спору, односно тужби града Бањалука против Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове (РУГИП) одбио да примјени Закон о привременој забрани располагања државном имовином Босне и Херцеговине који је наметнуо високи представник.

Након тога, а и због текстова које је написао на ту тему, добио је отворену пријетњу од самог Инцка који је рекао да мора сносити санкције, а касније је против њега покренути и дисциплински поступак који још није окончан.

У образложењу те своје пресуде, Благојевић је између осталог навео да су овлаштења високог представника одређена Анексом 10 Дејтонског мировног споразума те да ниједна од одредаба тог споразума високом представнику не даје право да преузме законодавну власт у БиХ тј. да намеће било који закон или други правни пропис. То право високом представнику није дато ни од стране Савјета безбједности Уједињених нација.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО