Радници из БиХ поново могу у Њемачку

БЕРЛИН – Радници са западног Балкана се, након паузе која је проузрокована пандемијом ковида-19, поново могу пријавити за рад у Њемачкој

Наиме, како нам је потврдио Доминик Ерентраут, замјеник главног портпарола Савезног министарства за рад и социјалну заштиту Њемачке, од 4. јула су практично сва ограничења укинута, и кад је у питању Правило за западни Балкан и други програми за запошљавање наших радника у тој земљи.

“Њемачко министарство унутрашњих послова је усљед пандемије ковида-19 и на нивоу ЕУ ограничило улазак из трећих држава. Ова ограничења су од стране Министарства унутрашњих послова за БиХ укинута 4. јула и ни за једну од шест земаља обухваћених Правилом за западни Балкан више не постоје ограничења. Тиме су поново омогућена запошљавања у Њемачкој путем Правила за западни Балкан. Међутим, треба нагласити да је у сваком тренутку поново могуће увођење ограничења, у зависности од развоја ситуације изазване пандемијом”, објаснио је Ерентраут.

Када је ријеч о Правилу за западни Балкан, појаснио нам је да оно никад није било укинуто, посебно не након што је, како је нагласио, почетком године поново продужено на период од три године, односно до краја децембра 2023. године.

“Ово правило обухвата и БиХ, а једина новина у односу на претходно Правило је увођење ограничења од 25.000 које се односи на све државе, које, осим БиХ, још обухватају Албанију, Косово, Црну Гору, Сјеверну Македонију и Србију”, рекао нам је он.

Када је ријеч о евентуалном отварању нових радних мјеста у Њемачкој, засад не постоје адекватни подаци. Како нам је објашњено, с обзиром на то да пандемија још траје, њемачки послодавци у овом тренутку не могу процијенити какве ће бити потребе на тржишту рада у наредним мјесецима, па се засад не оглашавају. Ми смо упутили и питање Њемачком савезу послодаваца, али нам ни након пет дана није стигао одговор, што потврђује тезу да још нису вољни да се у овом тренутку о евентуалним потребама јавно изјашњавају.

Осим тога, како нам је речено, Њемачка велику пажњу поклања иницијативи “малог Шенгена”, којим жели задржати раднике у региону и створити заједничко регионално тржиште, како би се регион накнадно лакше интегрисао у ЕУ.

Иначе, прије неколико дана су на њемачкој телевизији гостовала сва три кандидата за канцелара Њемачке након што ће се ове године Ангела Меркел повући у политичку пензију. Армин Лашет, из њене партије и најизгледнији њен насљедник, Олаф Шолц, кандидат њемачких социјалдемократа, и Аналена Бербок, кандидаткиња Зелених, потврдили су да ће подржати и даље радити на интеграцији западног Балкана у ЕУ, што је важна порука за цијели регион.

Као и до сада, моћи ће се запошљавати сви радници без обзира на формалне квалификације који могу да докажу да их послодавац у Њемачкој жели запослити. Они ће с адекватним документима морати отићи у Амбасаду Њемачке и поднијети захтјев за визу.

У Амбасади Њемачке у Сарајеву кажу да се све адекватне информације налазе на њиховој веб-страници.

Н.Н


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО