Прве реакције на одлуку Српске: Огласили се Комшић и Изетбеговић

Застава БиХ - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2021

Одлуку лидера странака са седиштем у Републици Српској да бојкотују рад у институцијама БиХ прокоментарисали су председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић и председник Странке демократске акције Бакир Изетбеговић, оценивши да тај бојкот неће дуго трајати.„Разумем тешке емоције које су запљуснуле блок политичких странака из РС-а, јер су неке од њихових темељних идеја доживеле пораз“, рекао је Комшић и додао:„Ко губи има право да се љути. Одљутиће се, пре или касније. Биће то уреду“.

Председавајући Председништва БиХ Изетбеговић је навео да је одлука о бојкоту донета седам дана пре почетка августа, када је време колективних годишњих одмора државних органа власти, пренео је портал „Кликс“.

„Вероватно ће да тактизирају да виде да ли могу нешто да добију у наредних 40 дана, а онда ће се у септембру све наставити… Једно време ће да праве кризу и онда ће да одустану, јер нису у праву“, казао је Изетбеговић.

Подсетимо, високи представник у Босни и Херцеговини, Валентин Инцко донео је одлуку којом, позивајући се на Бонска овлашћења, намеће измене Кривичног закона БиХ којима се предвиђа кажњавање негирања геноцида и величања ратних злочинаца.Инцкова одлука била је и тема ванрендог издања емисије Спутњик интервју.О томе шта су могући сценарији у БиХ, да ли је Инцково „закуцавање“ испровоцирано извештајем Независне комисије о Сребреници, који оцењује да злочин који се догодио није био геноцид, или је одговор на руско-кинески нацрт резолуције о високом представнику, за Спутњик говоре дипломата у пензији Зоран Миливојевић, политички аналитичар из Бањалуке Војислав Савић и професор Срђан Перишић:

Балкан - Sputnik Србија

Sputnjik


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО