Начелник Братунца поднио иницијативу Скупштини ЦГ да пониште резолуцију о Сребреници

НАЧЕЛНИК РАНКИЋ ПОДНИО ИНИЦИЈАТИВУ ДА СЕ ПОНИШТИ РЕЗОЛУЦИЈА О СРЕБРЕНИЦИ

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић поднио је данас Скупштини Црне Горе иницијативу за покретање поступка поништења резолуције о Сребреници, коју је црногорски парламент усвојио 17. јуна.
Ранкић је рекао да иницијативу подноси као начелник општине из средњег Подриња у којој је током рата у БиХ страдао велики број српских цивила.

  • У име грађана општине Братунац у којој су почињени најстрашнији злочини над 3.267 српских цивила и војника подносим иницијативу за покретање поступка поништења резолуције о геноциду у Сребреници која је у Скупштини Црне Горе усвојена 17. јуна. Чињеница је да та резолуција није донијета на основу истине, већ на основу пропаганде – навео је Ранкић.

Ранкић је истакао да иза његове иницијативе стоји мишљење Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији.

  • Доставио сам и извјештај Независне међународне комисије која је утврдила број жртава, свих народа, на подручју Подриња. У том извјештају се недвосмислено наводи да се у Сребреници није десио геноцид – навео је Ранкић.

Уколико посланици црногорског парламента не буду прихватили иницијативу, Ранкић је навео да је остављена могућност, у складу са законом и Пословником о раду црногорског парламента, да се покрене парламентарна истрага с циљем утврђивања истине и чињеница које ће касније дати одговор да ли резолуција, донијета на основу пропаганде, а не истине треба да остане на снази.

Он је истакао да та резолуција не доприноси помирењу међу народима, већ само још више продубљује јаз мржње и нетолеранције.

Начелник општине Братунац је иницијативу за поништење резолуције о Сребреници доставио предсједнику Скупштине Црне Горе Алекси Бечићу и свим посланичким клубовима.

(РТРС)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО