„Мостарска ЋИЋОЛИНА“ поново на окупу!

Најмлађа јединица Невесињске бригаде на окупу

Бивши саборци из Другог батаљона ратне Невесињске бригаде окупили су се у Невесињу и током цјелодневног дружења евоцирали успомене из протеклог Отаџбинског рата. Као припадници групе „Ћићолина“ три године су у ратном вихору били нераздвојни и дијелили заједничку судбину.

У Цркви Вазнесења Господњег саборци су присуствовали светој литургији и помену погинулим борцима. Након тога су посјетили Централно спомен обиљежја бораца Херцеговине на Гвозду и у Спомен соби упалили свијеће.


Најмлађи борац „Ћићолине“ Борислав Чорда на почетку рата имао је непуних 17 година. Каже да је јединицу красио ведар дух, заједништво и несвакидашња храброст.

Ратни командант јединице Бранислав Зечевић са много емоција и поноса присјећа на ратни пут борбене групе која је по много чему била посебна у Невесињској бригади и читавом Херцеговачком корпусу. Наглашава да је просјечна старост јединице била 22 године и да је та младост без поговора хитала у највеће битке.

̶ Јединица је све до посљедњег дана рата била оперативна за извршавање најтежих борбених задатака ̶ каже Зечевић и додаје да су ти голобради младићи понекад дјеловали неозбиљно, али да су у судбоносним биткама прерастали у неустрашиве борце.

Од 72 борца који су током рата били у саставу ове групе осам их је погинуло, а неки су рањавани више пута.

Наредне године навршава се 30 година од формирања јединице и саборци желе да се за тај јубилеј окупе у великом броју.

Радио Невесиње


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО