„Међустраначка оптуживања оставити са стране“: Заказан састанак лидера политичких партија у Српској

Данас састанак у НСРС

Уплитање високог представника не престаје и након истека мандата, па је његова одлука да наметне допуне Кривичног закона БиХ, које забрањују негирање геноцида, подстакла политичаре из Српске да се уједине, бар када се ради о одласку на састанак.
Наиме, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, сазвао је за данас састанак са представницима свих политичких странака које су парламентарне, пред засједање посебне сједнице Народне скупштине, коју је најавио и лидер СНСД Милорад Додик током ове седмице.

Потпредсједник Народне скупштине Денис Шулић (СНСД), каже за Српскаинфо да су сада највише угрожени интереси Републике Српске и да сви политички анимозитети треба да се ставе са стране.

– Нема више дијељења на власт и опозицију, на ову или ону политичку партију, овдје је сада у питању само интерес Српске, а када је тај интерес у питању морамо сви бити јединствени и политички мудри. Очекујем да ће састанак протећи у најбољој могућој атмосфери за Републику Српску и да ћемо јединствени изаћи и да ћемо то јединство пренијети и на посебну сједницу Народне скупштине – рекао је Шулић.

Он каже да уколико буде јединствена Народна скупштина и уколико буду усаглашени сви ставови посланика који буду дискутовали, то ће значити и политички јачу Републику Српску.

– Видјели смо да су грађани масовно почели потписивати петицију широм Српске и одговорност посланика је да слушају глас грађана Српске – поручио је Шулић.

Лидер ДНС Ненад Нешић каже да иде на састанак, не због Милорада Додика или Недељка Чубриловића, већ због Републике Српске и њених грађана.

– Инцко је прекршио Устав БиХ и нарушио унутрашњи суверенитет. Требамо се сви окупити јединствено око овог питања, а међустраначка оптуживања оставити са стране – казао је Нешић за Српскаинфо.


Он је предложио да посебна сједница Народне скупштине буде затворена за јавност.

– Да на тај начин спријечимо прављење циркуса од НСРС, а да пред јавност изађемо са једним усаглашеним документом испод којег ће стајати потписи предсједника политичких партија и на тај начин спријечимо злоупотребу тешког тренутног политичког стања у Српској, односно, спријечимо да било ко на несрећи Републике Српске профитира- рекао је Нешић.

Састанку у НСРС одазваће се и предсједник ПДП Бранислав Бореновић.

– То је састанак који је иницирао Инцко својом глупом, непристојном и беспотребном одлуком да наметне закон и то поготово по осјетљивим питањима. Направио је тим потезом једну огромну грешку, велику штету и политички хаос у БиХ. Вратио нас је неколико деценија уназад, а њега боли брига. Он одлази својој кући, а оставља овђе у БиХ унутрашње проблеме и тензије и за свака могућа будућа дешавања он ће искључиво сносити одговорност као представник међународне заједнице – рекао је Бореновић за Српскаинфо.


Додаје да има осјећај да многи сада ситуацију користе за јефтине политичке поене, те да је Инцкова одлука једна „крајња будалаштина“.

Лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић на састанку очекује највећу могућу сабраност и заједнички став.

– Одговорност треба бити већа од сујете, а памет испред амбиција – казао је Стевандић за Српскаинфо.


Странке ће своје приједлоге изнијети на састанку.

Подсјећамо да је одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно поднио оставку, наметнуо допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава “негирање геноцида и величање ратних злочинаца”.

(Српскаинфо)


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО