О. Гојко нови намјесник цркве Светог Ђорђа у Подгорици!

Митрополит Јоаникије је изразио увјерење да ће оци као што су били у свему исправни и честити људи, угледни свештеници, добри пастири који су оставили дубоки траг на Цетињу, то наставити и на новим дужностима

о. Гојко Перовић

Ректор Цетињске богословије отац Гојко Перовић биће нови намјесник при подгоричкој Цркви Светог Ђорђа под Горицом, званично је саопштила Митрополија.

Подсјетимо, Митрополит Јоаникије саопштио је прије недјељу дана да је дугогодишњи секретар Митрополије црногорско-приморске и један од најближих сарадника преминулог митрополита Амфилохија поменути Јовановић тражио да буде разријешен са те функције.

Митрополит је тада казао да ће Јовановић бити нови архијерејски намјесник у Херцег Новом.

Опроштај од Перовића, Јовановића и свештеника Анђелка Боричића уприличен је данас у Цетињском манастиру.

Перовић је након литургије казао да се некад деси да сила зла уђе међу људе.

– Господ кад негдје дође и спусти свој благословен чудотворни прст, Он иде даље, а тај прст и благослов остају на томе мјесту. Нека нам Бог да Његовим благословом ту силу да се и ми препуштамо Божијој вољи, да не будемо стално љути и кочоперни да нам није нешто како треба, него да пливамо као она једрилица на вјетровима и таласима Божије воље, и онда нам нема краја – поручио је Перовић.

Митрополит Јоаникије је казао да су отац Гојко и отац Обрен затражили да иду на нове дужности.

– То сам уважио и наградио их јер као добри, искусни духовници могу више учинити у новим приликама и у новим мјестима- додао је он.

По његовим ријечима оци су много учинили на Цетињу, а преласци на нове дужности су саставни дио динамике црквеног живота, и она је спасоносна.

– Они су овдје служећи Светом Петру Цетињском и овој светињи, и вјерно служећи нашег блаженопочившег Митрополита Амфилохија и слушајући његове ријечи и гледајући његов примјер, стекли много тога што је важно да пренесу на друга мјеста. Да се та благодат од ове светиње Цетињског манастира и од моштију Светог Петра Цетињскога и благослов Часног крста и руке Светога Јована Крститеља проносе даље– додао је митрополит.

Владика је изразио увјерење да ће оци као што су били у свему исправни и честити људи, угледни свештеници, добри пастири који су оставили дубоки траг на Цетињу, то наставити и на новим дужностима.

Такође је казао да нимало не сумња да ће, као што су били вјерни сарадници блаженопочившега Митрополита Амфилохија, бити и његови вјерни сарадници.

Фото: Митрополија

 То су изузетно честити људи, прави свештеници одани својој вјери и својој Цркви. Носили су крст толико година на Цетињу и није им било лако. Али уз Божију помоћ, као што су то увијек говорили, све је лако. И њима је ова света служба на Цетињу била помало тешка, али више радосна и лака, и благословена, и Бог их је за ту вјерност својој Цркви наградио лијепим угледом у народу и нека то тако само и наставе- поручио је митрополит.

Владика је пожелио Перовићћу, Боричићу и Јовановићу да им нова служба буде срећна и благословена.

– Да их Бог награди за њихову досадашњу вјерну, истрајну и исправну службу Господу, а нарочито зато што су били вјерни ћивоту Светог Петра Цетињскога, овој светињи и Српској православној цркви, и посебно нашем блаженопочившем Митрополиту, велико духовнику, пастиру и учитељу, и великом мученику.

Владика Јоаникије је казао да је блаженопочивши Митрополит Амфилохије узлазио много пута са Христом на голготу и “последњи пут кад је узишао у својој краткој болести и тада је своју вјеру посвједочио. Христа Господа прославио и Цркву своју и као умирући и са својим кивотом и са својим гробом утврђивао. Велико је дјело Митрополита Амфилохија, али нека буде на част свима онима који су били његови саслужитељи.

Наравно одлазе наши свештеници, отац Гојко и отац Обрен са Цетиња, један у Подгорицу, други Херцег Нови, али су они толико близу нас, заједно са нама и толико су међу нама, да ће увијек бити са нама и са овом светињом. Благосиљамо их, благодаримо и желимо све најбоље, сваку срећу и сваки благослов и њима и њиховим породицама. Нека их Бог награди за њихову љубав и оданост Цркви, за ревносну службу, нека тако само и наставе- закључио је Митрополит.


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО