Свирао фрулу испред Скупштине Града па добио ДЕСЕТ ДАНА РОБИЈЕ

Свирао фрулу на протесту испред Скупштине Града, добио 10 ДАНА РОБИЈЕ: Познатом фрулашу казне се само нижу, али он не одустаје

Казне су се низале, а сада и извршења за одслуживање затворске казне, због њиховог неплаћања. Свирачу је место за забављање пролазника на улици замењено затворском ћелијом.

Фрулаш Јосип Комљеновић који је годинама забављао посетиоце Београдске тврђаве, добио је у мају први налог налог за издражавње затворске казне, у трајању од 10 дана, колико је тада и одлежао у КПЗ „Падинска скела“. Разлог је неплаћена казна од 10.000 динара, коју је добио због свирања фруле на протесту испред Скупштине града, који је каже, уредно пријавио.


Сада му је стигло друго решење, за још једну затворску казну у истом трајању. С обзиром на велике врућине које су најављене у наредном периоду, фрулаш је одлучио да позајми новац, како би овај пут платио казну и избегао затвор. Наиме, новац за плаћање затворске казне дао му је редитељ Младен Ковачевић.

Како каже Комљеновић, ни сам не зна колико још казни има, процењује да је између пет и седам. С обзиром да нити има новац нити жели да плаћа нешто за шта тврди да није крив, понављајући да је проблем у неусаглашености МУП-а и Комуналне милиције, каже да остале казне неће платити, већ ће сачекати издржавање затворске казне од јесени.


Подсећамо да Комљеновић након вишегодишњих уметничких извођења у центру Београда, 2018. године није добио нову дозволу уличног свирача. Не желећи да одустане од онога што воли, Комљеновић пријављује МУП-у протест, где наставља да свира фрулу, али и друге инструменте.

Комунална милиција ипак није уважила дозволу полиције и писала му је казну за ремећење јавног реда и мира, јер свира на јавном месту без дозволе.

Он је недавно поново конкурисао за место уличног свирача у Београду и чека позив на нову аудицију.


Иначе, Јосип Комљеновић, који је пензионисани електричар из Барича крај Београда, свира више од 20 инструмената, компонује, пева, пише песме, изумео је и направио више инструмената који нигде у свету не постоје, а који су добили изузетне оцене стручњака.

Године 2007. добио је сагласност Завода за унапређивање образовања и васпитања Министарства Републике Србије да се у основним музичким школама уведу нови инструменти: жигафон, јеркофон и модификована фрула и окарина. Засад се још зна да ли је нека школа прихватила Јосипове иновације и идеје о новим решењима инструмената.


Фрула коју прави од дрвета шљиве, јасена или дрена, специфична је по томе што на њој могу да се одсвирају 43 тона, а став светских стручњака је да максимум 30 тонова може да произведе овај инструмент. Такође, окарина произведена у кући Комљеновића може да свира из два тоналитета. То значи да не постоји мелодија коју Комљеновић не може да одсвира. „Моравац“, „Каљинка“, „Химна светом Сави“, „Болеро“, „Турски марш“ раније нису могли да се одсвирају на фрули.

Blic.rs


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО