Влада Српске и Град ДИЈЕЛЕ КЊИГЕ: Да ли ће основци у Бањалуци добити два комплета уџбеника?


Министарка просвјете и културе Српске Наталија Тривић поручила је да ће Влада Српске обезбиједити бесплатне уџбенике за школе у свим локалним заједницама.

Влада Српске и Град ДИЈЕЛЕ КЊИГЕ: Да ли ће основци у Бањалуци добити два комплета уџбеника?


Влада РС донијела је данас одлуку да бесплатне уџбенике у Српској подијели ђацима од првог до петог разреда.

До сада су књиге добијали ђаци првог и другог разреда, ученици побједници републичких такмичења, и свако треће и наредно дијете из вишечланих породица, а ове године комплети ће бити подијељени још основцима који иду у 3. и 4. разред.


Министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић на данашњој конференцији за новинаре, истакла је да је укупан број ученика којима ће Влада у школској 2021/22.години обезбиједити бесплатне уџбенике око 50.000, што представља више од 50 одсто од укупног броја основаца у Српској. За то је издвојено 5,5 милиона марака.

Интересантно је да је само дан раније, Град Бањалука потписао уговор о подијели комплета уџбеника за ђаке од 3. до 9. разреда и најавио да ће они бити достављени основним школама идућег мјесеца, чиме су постали прва локална заједница у БиХ која је обезбиједила бесплатне књиге за све основце. За то ће бити издвојено 1,5 милиона марака.

Новонастала ситуација практично значи да ученицима 3. и 4. разреда у Бањалуци сљедују по два комплета књига.

Министарку Тривић новинари су данас на конференцији питали да ли нова одлука Владе искључује Бањалуку која је већ обезбиједила уџбенике.

– Влада РС обезбјеђује уџбенике за све школе у цијелој Српској, укључујући све локалне заједнице, тако да ће се локалне заједнице прилагођавати овој нашој одлуци – рекла је Тривићева.

Одговарајући на питање новинара, Тривићева је поручила да ово није политичко надметање са градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем, већ континуриан рад Владе.

Srpskainfo.com


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО