Почело суђење Ристу Јовановићу

Јовановић је после саопштавања оптужнице, на питање судије рекао да се „не осјећа кривим“ за дјела за која се терети и да није „изговорио или пјевао нешто што му се приписује“

У Основном суду у Приштини данас је почело суђење Ристу Јовановићу из Подгорице, ухапшеном 28. јуна приликом обиљежавања Видовдана на Газиместану, по оптужници да је починио кривично дјело “изазивање раздора и нетрпељивости”.

Како јавља РТС, тужилац терети Јовановића да је на Газиместану „умишљајем и планирањем подстицао и ширио јавно мржњу, раздор и нетрпељивост између етничких и вјерских група које живе на Косову“.

„На тај начин је Јовановић јавно и у присуству знатног броја грађана узвикивао ‘убијте Шиптара’, ‘Косово ћемо опрати крвљу’, ‘Косово је Србија’, док је пред медијима рекао да ће Шиптарима бити тијесно, чиме је озбиљно угрозио јавни ред и мир“, навео је тужилац, читајући дјелове оптужнице.

Јовановић је после саопштавања оптужнице, на питање судије рекао да се „не осјећа кривим“ за дјела за која се терети и да није „изговорио или пјевао нешто што му се приписује“.

Јовановићу је одређен притвор од 30 дана, који служи у сјеверном дијелу Косовске Митровице, а његова адвокатица Јована Филиповић је у међувремену поднијела захтјев за одбацивање оптужнице и приговор на доказе.

Захтјев за одбацивање оптужнице одбијен је у Апелационом суду, а на данашњем рочишту Јовановић се одрекао права на нову жалбу.

РТС


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО