Бореновић: Уништавање знакова на ћирилици у Херцеговини је србофобични вандализам

Из Министарства комуникација и транспорта БиХ најавили су формирање радне групе која ће обићи терен и направити анализу о уништавању саобраћајних знакова на ћирилици у Херцеговини. На ову појаву, коју назива србофобичним вандализмом, указао је Бранислав Бореновић (ПДП), заступник у Парламентарној скупштини БиХ.

Каже да се исто дешава и на путевима према Неуму, да се додаје и слово „У“, чиме се велича усташлук.

Како Бореновић наводи у заступничком питању упућеном Министарству комуникација, контаклтирали су га многи грађани забринути овом појавом у Западнохерцеговачком, Херцеговачко-неретванском и Ливањском кантону.

Локална власт прелијепила називе?

„Невјероватно је да је чак у појединим насељима, општинама и градовима у ова три кантона вјероватно локална власт прелијепила ћириличне називе и на тај начин показала свој однос према званичном службеном писму у овој земљи, које је обавезно да се користи. Вјерујте да је ово питање које многи људи и грађани с правом постављају и зато очекујем од вас један конкретан, адекватан одговор, како бисмо ишли у правцу рјешавања нечега што изазива један озбиљан проблем код људи“, навео је Бореновић.


Министарство промета одговорило је Бореновићу да је ово питање у надлежности Владе ФБиХ, кантоналних влада и предузећа која управљају путевима, али су, упркос томе, рекли да ће се ангажовати.

Анализу ће послати ентитетским министарствима

„Иако није у надлежности Министарства комуникација и транспорта БиХ, учинићемо све напоре да се овај проблем трајно отклони. Покренућемо иницијативу за формирање радне групе која ће обићи терен, направити анализу и послати ресорним министарствима ентитета указујући на ове појаве“, одговорили су Бореновићу из министарства.

Замолили су га да им достави све конкретне информације којима располаже, да би поступили „у складу са својим надлежностима“.

Klix


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО