Билећа: Имам и јереј окупили младе и очистили двориште џамије

Удружење младих “Ситница” из Билеће и Мрежа младих Муфтијства мостарског учествовали су заједничкој акцији чишћења џамије Хасан-паше Предојевића.

Ускоро планирају очистити и цркву коју је Хасан-паша изградио мајци.

Такође су очистили и вакуфске парцеле поред џамије.


“Овај данашњи гест наших пријатеља из Удружења младих ‘Ситница’ и Мреже младих Муфтијства мостарског обрадовао је билећке Бошњаке у исељеништву и домовини јер долази пред наш велики празник Курбан-бајрам. Могу направити паралелу периода од првих година повратка до данас. Не може се мјерити ситуација, десио се велики напредак. Ту су религијске заједнице одиграле велику улогу гђе су се мимо јавности, вјерски лидери сусретали, разговарали изван директних свакодневних политичких интереса. На овом локалном нивоу на непримјетној комуникацији највише је урађено. Овај гест је најбољи показатељ”, казао је Садет ефендија Билалић.

Навео је како је треба успоставити заједништво између српске и бошњачке дјеце.

“Имамо ситуацију да послије рата српско дијете није виђело бошњачко и обрнуто. Треба разбијати те баријере које су вјештачке, политичке природе. Данас су се Милош и Хусо играли и дружили, као и сва дјеца на свијету. Моје колеге из СПЦ и ја не градимо мир на великим, метафизичким причама већ на једноставним, обичним и људским, као што је овај данашњи догађај”, изјавио је, преноси Клиџ.

Јереј Александар Грчић је такође изразио срећу због овог чина.

“Дивно је што је Исламска заједница одлучила помоћи, а дала је и прилог за уређивање стадиона. Људи су својевољно организовали акцију чишћења, што је предиван гест с обје стране. Када су ме позвали да дођем и рекли да ће бити присутан и ефендија, било ми је драго. Када ми је колега касније рекао да су то потенцирали наши људи из насеља, било ми је још драже. Лијепо је и људски да се тако ради”, рекао је.

Извор: Независне


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО