Билећа: Служен помен погинулим руским добровољцима и припадницима Донског кадетског корпуса

Поменом умрлим и погинулим припадницима Донског кадетског корпуса, чији земни остаци почивају у градском гробљу у Билећи, као и погинулим Русима у задњем одбрамбено отаџбинском рату почела је манифестација коју Завичајни клуб Освит организује „ Донцима у част“.
„Донски кадетски корпус боравио је у Билећи у периоду од 1. новембра 1921. до септембра 1926. године и оставио је у нашој општини видан и неизбрисив траг у школству, култури, здравству, грађевини, занатству. Ова манифестација је наш мали дуг према њиховим великим заслугама и увертира за дешавања која смо планирали организовати на јесен, а поводом обиљежавања 100 година доласка Донског кадетског корпуса у Билећу“, каже предсједник ЗК „Освит“ Миодраг Хрњез Љумо.


Трећи секретар Амбасаде Руске Федерације у БиХ Артем Кутсепалов поручио је да су Русија и Балкан везане невидљивим и снажним мостом који спаја наше народе већ стољећима, те да ће данашњи догађај надоградити искрено блиске односе.
„Почетак прошлог вијека био је тешко вријеме за живот људи у нашој земљи, ситуација их је натјерала да напусте своје куће и траже нова мјеста за живот у другим земљама. Драго ми је да су били добродошли на Балкан и могли живјети, радити и бити корисни. Радује ме што су били укључени у јавни живот Билеће. Добар примјер је и љекар у Болници у Билећи, доктор Попов Митрофан Симеуновић“, каже Кутсепалов.

У Градском гробљу у Билећи налазе се 22 гроба припадника Донског кадетског корпуса, међу њима су и један свештеник и један генерал. Шест гробова је ограђено у како Хрњез каже „Руско небо“ које ће ускоро бити реконструисано. Поред споменика стоји и један метални крст. За сада је непознаница коме је посвећен, али се вјерује да је то споменик масовне гробнице или истакнуте личности тога времена. Посебну пажњу привлачи споменик из посљедњег рата, посвећен јунаку Сергеју Велимировичу.
„Данас показујемо да његујемо добре односе са браћом из Русије и поклањамо се страдалима. Ту смо и да евоцирамо успомене на руског добровољца из посљедњег одбамбено- отаџбинског рата. Сергеј Велимирович Малешко прешао је 3.000 километара да би се борио за наш народ и Српску Републику“, каже начелник општине Билећа Веселин Вујовић.


Манифестација ће бити настављена у фоајеу Дома културе „Јевто Дедијер“ у Билећи, са почетком у 19:30 часова, када ће бити уприличено свечано отварање изложбе фотографија „Толстој и Достојевски у српској култури“. У наставку програма, у 20:00 часова, у сали Дома културе „Јевто Дедијер“, уз поздравне ријечи званичника и организатора, посјетиоци ће бити у прилици да чују пригодне бесједе проф. др Мире Мандић – професор ПМФ Универзитета у Бања Луци, Катедра за друштвену географију и демографију, проф. др Мирољуба Милинчић – директор Центра руског географско друштва у Србији и Дејана Пухало, аутора филма. За крај програма биће приказан филм „Руска емиграција у Билећи почетком 20 вијека“.

Радио Билећа


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО