Сцене катаклизме у Немачкој, непозната судбина више од хиљаду људи

Број настрадалих у поплавама које су у среду погодиле Немачку попео се на 106, саопштили су надлежни. У суседној Белгији страдало је најмање 20 особа. Због прекида комуникационих веза више од 1.200 особа води се као нестало.

После поплава које нису забележене у последњих 100 година број жртава расте из дана у дан. Материјална штета је огромна, а спасиоци још нису стигли до свих угрожених подручја на западу Немачке. До неких места могуће је стићи само хеликоптерима.


„Сада је важно да се уклони вода, како би се смањио притисак на бране. Бране су стабилне, али нова киша би направила озбиљан проблем“, каже портпарол ватрогасаца Данијел Шварц.

Брзе водене бујице поплавиле су читаве градове и села у западној и јужној Немачкој, узрокујуц́и урушавање зграда и остављајуц́и становнике заробљене, пише ЦНН.

Срушено је више стотина стамбених објеката и оштећено је десетине мостова. Телекомуникације и снабдевање струјом су у погођеним областима у прекиду.

„Ово је као кад вам извуку тепих испод ногу: Ако сте видели овај прелепи град раније, сад изгледа као после рата“, каже једна од угроженим у поплавама Сабине Прајсер Маријан.

Судбина више од хиљаду људи је непозната, али је већ сада видљиво да ће за отклањање последица стихије бити потребни месеци.

„Ово су ужасни дани за људе у поплављеним подручјима. Још увек не знамо број, али биће их много, неки су страдали у подруму кућа, неки као ватрогасци који покушавају да друге одведу на сигурно“, каже немачка канцеларка Ангела Меркел.

У суседној Белгији такође има жртава. Има срушених кућа, путеви су разорени, а бујица је превнула и један воз.

„Ову радњу сам отворио пре три године. Целу сам је реновирао, преживели смо доба короне, па се надамо да ћемо и сад једном стати на ноге“, каже мали предузетник из Белгије.

„Памтим поплаве из 1957. То је било ништа у поређењу са овим“, истиче становник Лијежа.

У Немачкој је још увек најмање 114 хиљада домаћинстава без електричне енергије. У погођеним подручјима не раде ни мобилне мреже ни интернет, а поремећен је и железнички саобраћај.

Размере штете и укупан број жртава ове катастрофе још није познат.

N1


ТВОЈЕ МИШЉЕЊЕ!?

НОВО